• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanija sve bliže uvodjenju evra

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da je Velika Britanija"bliže nego ikada ranije"ulasku u sistem jedinstvene evropske valute

 Britanija sve bliže uvodjenju evra Izvor: MONDO

Barozo je, učestvujući u programu francuskog radija RTL, izjavio u nedjelju da britanski političari, zbog posledica globalne kreditne krize, procjenjuju da li da zemlja pristupi zoni evra.

Vlada u Londonu je reagovala na ovu izjavu predsjednika EK, ukazujući da nije promijenila stav po pitanju usvajanja evra kao britanske valute.

Barozo je, medjutim, rekao da mu je poznato da se većina u Britaniji još opire usvajanju evra, ali da je u toku period preispitivanja stavova, a da ljudi koji nešto znače u toj zemlji razmišljaju u ovom trenutku o mogućnosti usvajanja evra.

"Neću da narušim povjerljivu prirodu nekih razgovora koje sam vodio, ali neki britanski političari su mi rekli: Da smo imali evro, bolje bismo prošli", citirao je Bi-Bi-Si Baroza.

Ova kriza je istakla važnost evra, kao i važnost Britanije, dodao je on, ukazujući da ne misli da će do toga doći sutra.

Barozo je rekao da ne očekuje da Britanija uskoro usvoji evro, ali da istovremeno vjeruje da je poslije nedavnog perioda velike neizvesnosti u svjetskoj privredi evro postao mnogo primamljivija mogućnost za Britaniju.

Predsjednik EK je u razgovora za RTL podsjetio na situaciju u Danskoj gdje su gradjani na referendumu 2000. godine odbili da prihvate evro, a sada razmišljaju o novom referendumu na tu temu.

Portparol Dauning Strita je, medjutim, rekao da ne želi da komentariše ovu Barozovu izjavu, ukazujući da stav Britanije o evru ostaje isti i da se nije promijenio, objavio je Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE