• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska ne stagnira

Premijer je naveo da je RS za devet mjeseci ove godine povećala broj zaposlenih za oko 28.000

 Dodik: Srpska ne stagnira Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da u RS nema elemenata stagnacije, ističući da će Srpska i u idućoj godini bilježiti pozitivan privredni rast koji će se ogledati u rastu društvenog proizvoda i rastu ukupne ekonomije od oko sedam odsto.

"Mnogi poslovi koje smo dogovorili obezbijediće taj rast, počev od otvaranja Rafinerije nafte u Brodu koje će bitno uticati na povećanje društvenog proizvoda u narednoj godini. Eventualne krizne sitaucije ili smanjenjenje obima u nekim drugim sektorima i granama sigurno će nadomjestiti i infrastrukturni radovi kao što je izgradnja hidrocentrala na rijeci Bosni", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer RS je rekao da velike ekonomije u narednoj teškoj godini već planiraju negativan privredni rast, a da se u RS realna opasnost odnosi na činjenicu da mali broj izvoznika bude ugrožen i to ne zbog domaćih uslova poslovanja, već zbog uslova na tržištu gdje su ranije izvozili svoje proizvode.

Dodik je naveo da je RS za devet mjeseci ove godine povećala broj zaposlenih za oko 28.000, ističući da će taj broj biti daleko veći do kraja godine, dok će u 2009. godini u RS broj zaposlenih biti veći za 20.000.

Premijer RS je rekao da je Vlada Srpske opredijeljena da direktno pomogne preduzeća u RS koja zapošljavaju radnike i koja su bila korektna u izvršavanju zakonskih obaveza u prošlosti, ističući da špekulativna preduzeća ne treba ni da postoje i njih Vlada neće pomagati.

Dodik je rekao da je u mjesecima pregovora sa sindikatom i poslodavcima Vlada RS obezbijedila atmosferu svoje povećane odgovornosti za privredni sektor u RS, ističući da je Vlada u prošlosti bila svjesna da su plate radnicima u privredi bile manje u odnosu javni sektor.

"U tri kvartala naredne godine biće značajna i dominantna odluka da je Vlada zadržala zahtjeve za povećanjem cijene struje", rekao je Dodik, ističući da je struja značajan dio troškova u svakom poslovanju i da je u RS najniža cijena struje za industriju i stanovništvo u odnosu na region.

Dodik je rekao da će Vlada RS nastojati da zbog teške globalne ekonomske krize u RS ne bude otpuštanja radnika u idućoj godini i da se poveća privredni rast.

On je naveo da je potpredsjednik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ iz Vašingtona nedavno rekao da će u RS prema procjenama MMF-a biti pozitivna stopa rasta veća tri odsto, dodajući da Vlada RS procijenjuje da će taj rast biti između šest i sedam odsto.

"To je velika stopa rasta za RS, pogotovo u uslovima stagnacije ekonomije i recesije u okruženju", istakao je Dodik. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE