• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agencije za trošenje novca

Direkcija za evropske integracije BiH predlaže formiranje 30 novih zajedničkih institucija koje će državu koštati 50 miliona KM.

 Agencije za trošenje novca Izvor: MONDO


Direkcija za evropske integracije BiH podnela je zahtev Savjetu ministara za formiranje 30 novih zajedničkih institucija na državnom nivou za koje će morati da se izdvaja 50 miliona godišnje, iako od njih niko neće imati koristi, piše "Press RS".

Riječ je o, naoko, potpuno bizarnim agencijama i institutima, poput agencije za cjeloživotno učenje (!?) ili službe za monitoring farmi (?) koje će prema prvim procjenama poreske obveznike oba entiteta koštati najmanje 50 miliona maraka!

Direkcija za evropske integracije je zatražila da novih 30 institucija bude osnovano najkasnije do 2012. godine, navodeći da bi do kraja ove godine trebalo da bude završena kadrovska popuna Jedinice za evropske integracije i Koordinacionog tela za sprovođenje strategije u suzbijanju maloletničke delikvencije, dok bi formiranje ovih tijela, kao i uspostavljanje agencije za lijekove i medicinska sredstva, trebalo biti završeno početkom sljedeće godine.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić kategorično tvrdi da predstavnici srpskih političkih partija u bh. parlamentu nikada neće pristati na formiranje novih zajedničkih institucija čiju svrhu postojanja "niko razuman ne može da objasni".

"Ma, kakva agencija za cjeloživotno učenje?! Nije mi poznato da je Brisel prijem ijedne zemlje u EU uslovljavao formiranjem takve agencije! Očigledna je namjera direktora Direkcije za evropske integracije Osmana Topčagića da nagomila što više zajedničkih organa, bez obzira na to što oni nemaju nikakvu ulogu", kaže Kalabić, dodajući da je vrijeme formiranja novih institucija na nivou BiH bespovratno prošlo.

S druge strane, Osman Topčagić navodi da je formiranje novih institucija "prijeka potreba" za "evropski put BiH", ističući da oko cijelog procesa ne bi trebalo da se diže prašina jer je riječ o "ne baš pretjerano značajnim tijelima", čije bi formiranje moglo da bude protumačeno kao prenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo.

"BiH će formiranjem ovih 30 institucija napraviti još jedan važan korak u približavanju evropskim integracijama. Uostalom, jedini relevantan sud o tome koliko smo bliži željenom cilju pružiće nam izvještaj Evropske komisije, koji dobijamo početkom svake godine", kaže za Press RS Topčagić.

Između ostalog, on navodi da u naredne tri godine treba formirati odbor za žalbe policijskih službenika, odbor za žalbe građana, vijeće za opšte obrazovanje, agenciju za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, savjetodavno vijeće za poljoprivredu...

Komentarišući Topčagićev zahtjev za formiranje agencija za "uzbrdo i nizbrdo", izvor Pressa RS iz zajedničkih institucija BiH tvrdi da on neće dobiti podršku ni u Parlamentu, a ni u Savjetu ministara BiH.

"Praksa je pokazala da najveći broj do sada formiranih agencija, kancelarija i odbora bilježi katastrofalne rezultate, a imaju godišnji budžet veći i od nekih opština! Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja prošle godine imala je budžet iznad 1.700.000 KM, a zapošljava svega 31 radnika?! Isti slučaj imamo i u Agenciji za sigurnost hrane, čiji je budžet za ovu godinu veći od 2.940.000 KM. U njoj rade 22 ljudi, a zna se da se u BiH koristi hrana veoma sumnjivog kvaliteta", kaže sagovornik Pressa RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE