• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkaz za 102.000 radnika zapadnih banaka

Grupa od 17 velikih zapadnih banaka najavila je u protekla tri mjeseca da će otpustiti više od 102.000 zaposlenih.

 Otkaz za 102.000 radnika zapadnih banaka Izvor: MONDO

Grupa od 17 velikih zapadnih banaka najavila je u protekla tri mjeseca da će otpustiti više od 102.000 zaposlenih, usljed najveće globalne finansijske krize od perioda Velike depresije, početkom tridesetih godna prošlog vijeka, prenosi danas agencija Rojters.

Podaci Rojtersa pokazuju da ubjedljivo najviše radnika namjerava da otpusti američka banka "Sitigrup" koja je 17. novembra, nakon što se našla na ivici bankrota zbog poslovanja sa problematičnim hartijama od vrijednosti poreklom sa američkog hipotekarnog tržišta, objavila plan o otpuštanju 52.000 svojih radnika.

"Sitigrup" ima 106 filijala širom svijeta u kojima je zaposleno više od 300.000 ljudi. Banka je ranije ove godine već otpustila oko 23.000 zaposlenih.

Druga velika američka banka, "JP Morgan čejz", takodje je u vrhu liste bankarskih organizacija koje su najavile otkaz za svoje namještenike, jer je objavila plan o smanjenju broja zaposlenih za 9.200.

Njemačka "Komercbanka", koja je druga po velični bankarska organizacija u vodećoj evropskoj ekonomiji, odmah iza neprikosnovene "Dojče banke", 1. septembra je saopštila da će smanjiti radno osoblje za 9.000, uglavnom u neprofitnim i gubitaškim sektorima.

Hiljade namještenika u nizu drugih vidjenih zapadnoevropskih i američkih banaka, uključujući švajcarsku "Kredi Svis AG", britanske banke - HSBC i "Berkliz", američke "Goldman sač", "Amerikan ekspres" i "Benk of Njujork", takodje će ostati bez posla, jer njihove kompanije procjenjuju da će i na taj način uspeti lakše da se izbore sa posledicama globalne finansijske krize, navodi Rojtes.

Talas masovnog otpuštanja zaposlenih u bankarskom sektoru još nije ozbiljnije zapljusnuo zemlje srednje i istočne Evrope, ali ruska sredstva informisanja su juče prenijela da su neke moskovske banke u novembru otpustile više desetina zaposlenih i da će se ta brojka, ako se finansijska kriza produbiti, znatno povećati do kraja ove i tokom naredne godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE