• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još šest milijardi KM za koridor "pet ce"

Usvojen Izvještaj o projektu "'Pet ce", čija vrijednost radova bez troškova izuzimanja zemljišta i PDV-a, iznosi 5,8 milijardi KM.

 Još šest milijardi KM za koridor "pet ce" Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o aktivnostima na projektu "Autoput na koridoru `'Pet ce`", čija vrijednost radova za preostalih 291 kilometar, bez troškova izuzimanja zemljišta i PDV-a, iznosi 5,8 milijardi KM.

Savjet ministara usvojio je i Plan narednih aktivnosti koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i transporta.

Data je podrška planiranim aktivnostima radi izrade projektne dokumentacije i obezbjeđenja finansiranja izgradnje autoputa, što će omogućiti da BiH do kraja 2012. godine dobije 191 kilometar izgrađenog autoputa na Koridoru "Pet ce", a do kraja 2017. godine cjelovito izgrađeni autoput u skladu sa Studijom izvodljivosti, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH izrazio je podršku utvrđivanju posebne naknade (akcize ili slično) za autoputeve iz cijene tečnih goriva u iznosu od 0,10 KM po litru goriva koja će biti prihod entitetskih direkcija za autoputeve, a iznos ove naknade potrebno je obezbijediti bez povećanja ukupne cijene goriva.

Prihodi prikupljeni na osnovu ove naknade za autoputeve koristiće se, prije svega, za vraćanje anuiteta za kredite, rješavanje imovinsko-pravnih poslova, odnosno eksproprijaciju i za izradu projektne dokumentacije.

Savjet ministara BiH imenovao je u pregovarački tim u ime institucija BiH za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom ministra finansija i trezora Dragana Vrankića i ministra komunikacija i transporta Boža Ljubića.

Drugi dio pregovaračkog tima imenovaće vlade Republike Srpske i Federacije BiH, ukoliko se odluči za ovaj način kreditiranja projekta.

U informaciji se ističe da je dužina autoputa na Koridoru ''Pet ce'' kroz BiH 336 kilometar, od čega je 45 kilometara izgrađeno ili je u izgradnji.

Vrijednost radova za preostalih 291 kilometar, bez troškova izuzimanja zemljišta i PDV-a, iznosi 5,8 milijardi KM.

Prema uslovima iz Studije izvodljivosti predviđeno je da se 191 kilometar autoputa izgradi do 2012. godine, a preostalih 145 kilometara do kraja 2017. godine.

Autoput kroz Federaciju BiH prolazi u dužini od 290 kilometara i kroz Republiku Srpsku u dužini od 46 kilometara.

Savjet ministara BiH razmotrio je Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u 2008. godini i usvojio Informaciju o nalazima i preporukama sadržanim u Izvještaju o napretku BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja za 2008. godine i Strateškom dokumentu o proširenju, koji je pripremila Direkcija za evropske integracije.

Ministri su upoznati s komparativnim prikazom nalaza i preporuka iz Izvještaja o napretku BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja koje je Evropska komisija objavila 2006. godine, 2007. godine i 2008. godine.

Zadužena su ministarstva i drugi organi uprave da razmotre Izvještaj Evropske komisije o napretku Bi u ovoj godini i dokument Strategija proširenja i ključni izazovi 2008. i 2009. godine.

Zadužena su ministarstva i drugi organi uprave da u svoje planove rada za 2009. godinu unesu aktivnosti kojima će prevazići nedostake navedene u Izvještaju o napretku BiH u 2008. godini i dokumentu Strategija proširenja i ključni izazovi u 2008. i 2009. godini.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o imenovanju članova Savjeta za standardizaciju BiH, čime je izvršena još jedna obaveza iz Evropskog partnerstva koja je prema Akcionom planu bila predviđena za ovu godinu.

Savjet je stručno-savjetodavno tijelo Instituta za standardizaciju i čini 25 stručnjaka iz različitih područja iz oba entiteta.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti donesen je i Pravilnik o standardima funkcionisanja i ostalim pitanjima značajnim za rad Imigracionog centra.

Donošenje ovog pravilnika preduslov je za uspostavljanje i rad struktura koje se bave pitanjima migracija, što je jedan od prioriteta Evropskog partnerstva sa BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE