• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijena nafte najniža u gotovo četiri godine

Sirova nafta je jutros na berzi u Njujorku pojeftinila na gotovo najniži iznos u poslednje četiri godine, ispod 46 dolara za barel...

 Cijena nafte najniža u gotovo četiri godine Izvor: MONDO

Kasnije se neznatno oporavila, što je već četvrti dan da cijena pada izazvana upornom zabrinutošću oko tražnje tog energenta.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru na Njujorškoj robnoj berzi je danas pala na 45,63 dolara za barel, a u jednom trenutku je iznosila samo 45,30 dolara za barel, što je najmanje još od februara 2005, prenijele su svjetske agencije.

Evropska "brent" nafta na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu je istovremeno pojeftinila za 1,34 dolara, na 44,10 dolara za barel, a u jednom trenutku je koštala samo 43,80 dolara za barel.

Sirova nafta je sada više od 100 dolara jeftinija u odnosu na rekord iz jula od 147,27 dolara za barel. Samo ove nedjelje je ta sirovina pojeftinila za 16 odsto, što je posledica pada tražnje u čitavom svijetu, pri čemu analitičari očekuju da će se isti trend kad je riječ o tražnji nastaviti ove i sledeće godine.

"Da bi tržište nafte prestalo da se u tolikoj mjeri fokusira na tražnju, potrebno je da prethodno dodje do stabilizacije makroekonomskih očekivanja", objavila je banka "Barkliz kapital" u svom nedjeljnom izvještaju o nafti.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE