• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osigurani depozit 20 hiljada KM

Osigurani depozit u bankama BiH sa sadašnjih 7.500 KM povećan je na 20.000 KM, odlučio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 Osigurani depozit 20 hiljada KM Izvor: MONDO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak je, na zahtjev Savjeta ministara BiH, po hitnom postupku usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH čime je iznos osiguranog depozita sa sadašnjih 7.500 KM povećan na 20.000 KM.

Delegati su usvojili i zaključak da se nadležne institucije, prije svega Savjet ministara, angažuje na povećanju fonda za osiguranje depozita i da u što kraćem roku predloži povećanje osiguranog depozita kako bi se BiH približila zemljama u regionu.

U raspravi o ovom pitanju rečeno je da osigurani depoziti u zemljama regiona iznose 50.000 evra, dok u zemljama EU tog ograničenja nema.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović istakao je da je BiH jedna od najnezaduženijih zemalja u regionu i da nema razloga da iznos osiguranih depozita ne bude viši.

Upozorivši da BiH očekuje rekordni deficit u ovoj godini, Kasumović je rekao da povećanjem osiguranog depozita treba ohrabriti štediše, čime će se direktno pomoći i privredi.

Dom naroda je po hitnom postupku usvojio i Zakon o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost čime su projekti koji se finansiraju iz predpristupne pomoći oslobođeni plaćanja ovog poreza.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE