• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena recesija u zoni evra

Statistička služba Evropske unije, Eurostat, potvrdila je da je privreda 15 članica EU koje koriste evro oslabila 0,2 odsto u periodu od tri mjeseca.

 Potvrđena recesija u zoni evra Izvor: MONDO


Obuhvaćen je period od jula do septembra ove godine, poređen odnosu na prethodni kvartal, poslije pada od takođe 0,2 procenta u drugom tromjesečju.

Eurostat je revidirao naniže prethodnu procjenu privrednog rasta u trećem kvartalu, u odnosu na isto tromjesečje lane - na 0,6 odsto, s ranije procjenjenih 0,7 odsto, prenijela je agencija Rojters.

Pokazatelji za privredu evrozone u trećem kvartalu su slabiji od pokazatelja za SAD i Japan, čija je privreda u tom tromjesečju oslabila za po 0,1 odsto.

Evrostat je potvrdio da su privreda Njemačke, koja je najveća u zoni evra, i Italije, treće po veličini, bile u trećem kvartalu u tehničkoj recesiji, dok je istovremeno privreda Francuske, druga po snazi u evrozoni, za dlaku izbjegla sličnu sudbinu, ojačavši svega 0,1 odsto.

"Svi su izgledi da u četvrtom kvartalu bude zabilježeno još veće smanjenje privredne aktivnostu u zoni evra, s obzirom da se finansijska kriza sve više odražava na realnu privredu", ukazao je ekonomista Hauard Arčer i dodao da očekuje da bruto domaći proizvod (BDP) u evrozoni u 2008. poraste svega jedan odsto i da opadne 0,8 procenata u 2009, kao posljedica znatno slabijeg svetskog privrednog rasta, produbljivanja problema u finansijskom sektoru, rasta nezaposlenosti i veoma niskog poslovnog i potrošačkog povjerenja.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE