• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rajfajzen" tuži Vladu RS

Austrijska firma, koja je bila savjetnik Vlade RS za prodaju "Telekoma Srpske", zahtjeva milion i po dolara nagrade za uspješnu privatizaciju.

 "Rajfajzen" tuži Vladu RS Izvor: MONDO


Austrijska kompanija "Rajfajzen investment", nekadašnji finansijski savjetnik za prodaju "Telekoma Srpske", tužila je Republiku Srpsku pred Arbitražnim sudom u Cirihu zahtjevajući dodatnu nagradu za visoku cijenu koja je postignuta u privatizaciji ovog operatera, saopštili su u četvrtak zvaničnici Vlade RS, prenosi "Press RS".

Oni nisu precizirali o kojem se iznosu radi, ali "Press RS" iz odlično obavještenih izvora saznaje da "Rajfajzen investment" potražuje čak milion i po dolara, i to na ime tzv. nagrade za uspjeh, što je uobičajeno u poslovnom svijetu pri sklapanju ovako velikih poslova.

Nakon što je "Telekom Srpske" u decembru 2006. godine prodat "Telekomu Srbije" po neočekivano visokoj cijeni od 646 miliona evra, Austrijanci su savjetovanje naplatili 400.000 dolara, ali prije nekoliko mjeseci su se ponovo obratili Vladi sa zahtjevom za dodatnu nagradu.

U Vladi RS priznaju da je spor dospio na Arbitražni sud u Cirihu, gdje se obično rješavaju ovakve tužbe, i to obično u roku od godinu dana. Vlada je juče naložila Ministarstvu finansija da raspiše tender za angažman advokatske kuće koja će ih zastupati u Cirihu. Radmila Mihić, pomoćnik ministra finansija, nije željela da otkrije koji iznos potražuje "Rajfajzen investment".

"Oni su svoj posao oko savjetovanja obavili i za to su uredno plaćeni, kako je i bilo regulisano ugovorom. Poslije toga su od Vlade zatražili dodatnu nagradu, s pričom da je 'Telekom' prodat iznad očekivane cijene. Mi, međutim, osporavamo njihov zahtjev za nagradu", ističe Mihićeva.

Upućeni izvori tvrde da će se Vlada suočiti s tužbom ne svojom krivicom, već zbog Svjetske banke, koja je vodila cijeli proces oko angažovanja savjetnika.

"Stručnjaci Svjetske banke su sačinili izuzetno neprecizan i komplikovan ugovor u dijelu koji se odnosi na nagradu savjetnicima. Ugovor je ostavio mjesta za različita tumačenja i praktično daje za pravo Vladi da ne plati nagradu za uspjeh, ali istovremeno i Austrijancima pruža argumente za tužbu", tvrde upućeni izvori.

"Rajfajzen investment" izabran je za savjetnika 2004. godine, a poslije prodaje "Telekoma", ugasio je svoju ispostavu u RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE