• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska odustaje od najavljenih mjera štednje

Vlada Ive Sanadera odustaje od najavljenih mjera štednje i postizanja nultog budžetskog deficita.

 Hrvatska odustaje od najavljenih mjera štednje Izvor: MONDO


Vlada Ive Sanadera odustaje od najavljenih mjera štednje i postizanja nultog budžetskog deficita, jer je nakon ustupka sindikatima zaposlenih u javnim i državnim službama i povećanja plata za šest odsto, najavljeno i davanje "božićnica" (prigodnog dodatka za Božić) penzionerima i odustajanje od takse od pet kuna na svaku kutiju cigareta u cilju jačanja zdravstvenog fonda.

Iako je zastupala stav da je zamrzavanje plata zaposlenih u državnim i javnim službama važan element priprema za nadolazeću tešku godinu, a tokom dugotrajnih pregovora u kojima je nudila kompromisna rješenja u vidu manjih procenata povišice i zamrzavanja plata samo u prvom polugodu 2009. vlada je popustila, ocijenivši da joj je bolje da ne raskida kolektivni ugovor nakon čega bi slijedile sudske tužbe po kojima bi vlada morala platiti više para nego što će ih dati kroz povećanje plata.

Vlada bi mogla otkazati kolektivni ugovor po kome državne plate 2009. rastu za šest odsto, ali bi u tom slučaju za povećanje tokom otkaznog roka trebalo obezbjediti 240 milijuna kuna, a zbog otkazivanja ugovora mogle bi uslijediti mnogobrojne tužbe.

Zbog povećanja plata budžetski deficit će u 2009. biti izmedu 1,3 i 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda, u šta je uračunato i odustajanje od poreza od pet kuna (8o,7 evra) na svaku paklicu cigareta.

Najavljeno je i davanje "božićnica" penzionerima koje će iznositi 300 kuna (oko 400 evra) za one s penzijama do 500 kuna (oko 70 evra) pa do sto kuna (14 evra) za one čije su penzije veće od 2000 kuna (280 kuna).

Odustajanje od obuzdavanja plata u državnom sektoru koji obuhvata nešto manje od polovine zaposlenih u zemlji, i time od nultog deficita, u vrijeme kad privatni sektor sve jače osjeća posljedice krize, izazvalo je ogorčenje Ekonomskog savjeta koje je na prvoj svojoj sjednici preporučilo upravo takve poteze. Savjet je to ocijenio kao uvod u stihijski krah, s obzirom da prodaja prostalih resursa ne dolazi u obzir jer se zbog krize mogu postići nepovoljne cijene, a Hrvatska je ionako prezadužena da bi uzimala nove zbog krize nepovoljne kredite.

Dok se ministar finansija Ivan Šuker s bankama dogovara oko refinanairanja obaveza države i pokrivanje deficita, preduzetnički sektor 2009. godine će se suočiti s milijardama evra dospjelih obaveza koje treba reprogramirati ili takode pokriti novim dugom.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE