• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijenu nafte u RS određivaće tržište

Cijene derivata nafte u RS biće formirane u skladu sa tržišnim uslovima.

 Cijenu nafte u RS određivaće tržište Izvor: MONDO

Istovremeno Vlada RS može propisati način određivanja najviše cijene pojedinih derivata u slučaju teškoća ili ozbiljnih prekida u snabdijevanju, što je i predviđeno u Nacrtu zakona o nafti i derivatima nafte, piše "EuroBlic".

Određeno je da se najviša cijena derivata nafte zasniva na mjerljivim tržišnim elementima, a da uključuje cijenu derivata nafte na tržištu, devizni kurs, uvoznu carinu, troškove primarnog skladištenja i distribucije, maržu, posebne poreze i ostale dažbine koje predstavljaju prihod budžeta.

Nacrt predviđa obavezu proizvođača, uvoznika ili trgovaca na malo derivatima nafte da ministarstvu nadležnom za oblast trgovine dostave kompletan obračun najviše cijene derivata koje će primjenjivati, najmanje jedan dan prije primjene novih cijena.

S obzirom na važnost snabdijevanja derivatima nafte za normalno funkcionisanje privrede i društva i da bi se ublažili eventualni negativni uticaji uzrokovani nestašicom, postepeno će se formirati obavezne rezerve derivata nafte.

U RS ne postoji zakon o nafti i derivatima nafte, pa postoji potreba da bude uređeno obavljanje djelatnosti u ovoj oblasti.

Treba regulisati proizvodnju, transport naftovodima, skladištenje, te regulaciju, kao i uslove za sigurno i kvalitetno snabdijevanje privrede i građana ovim energentom, piše list.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE