• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češka banka sankcioniše prevelike uloge

Češka banka uvela je novu taksu - ko uloži suviše veliku sumu, plaća posebnu naknadu.

 Češka banka sankcioniše prevelike uloge Izvor: MONDO

Banke u Češkoj i Slovačkoj, na glasu u cijeloj Evropi po apsurdnim taksama i provizijama, uvele su i novu - ko uloži suviše veliku sumu u banku, plaća posebnu naknadu.

Praksa češke banke ČSOB da svim klijentima koji na račun ulože u toku jednog mjeseca u gotovini više od 33.000 evra naplati proviziju od 0,1 odsto uložene sume, zato što je morala da se "bakće" s opipljivim novcem, visoko je kotirana u zajedničkoj slovačkočeškoj anketi za najapsurdniju bankarsku naknadu godine.

Visoko na listi sa šansama da pobjede 1. marta 2009, kada se saopštavaju rezultati ankete, su i kaznene kamate zato što je nekome dozvoljen minus na računu a on ga ne koristi, naknada za to što je banka uknjižila kamate ili naknade za neostvarene transakcije.

U tu anketu češkog privrednog dnevnika "Hospodaržske novini" i slovačkog "Hospodarske novini" od 2005. godine uključuju se desetine hiljada Čeha i Slovaka.

U prvoj takvoj anketi za najapsurdniju proglašena je provizija za ulog na račun, u drugoj je pobjedila naknada za korišćenje bankomata vlastite banke a u trećoj naknada za vodjenje tekućeg računa.

Iste te banke, budući da je bankarski sistem u Češkoj i Slovačkoj privatizovan i vlasnici su velike zapadne banke, u svojim matičnim zemljama prema klijentima imaju sasvim drugačiji pristup i u njima ne postoji dobar dio naknada i provizija koje ubiru u Srednjoj Evropi.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE