• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS i Srbija zajedno protiv ekonomske krize

Na sastanku u Privrednoj komori u Banjaluci dogovorena jača saradnja RS i Srbije.

 RS i Srbija zajedno protiv ekonomske krize Izvor: MONDO

Republika Srpska i Srbija lakše će "pregrmiti" teškoće zbog svjetske ekonomske krize i izaći sa mnogo manje posljedica ako budu djelovale jedinstveno i sinhronizovano ne samo međusobno, već i sa privredom cijelog regiona, zemljama potpisnicama Cefte, rekao je  u Banjaluci predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Bugarin i predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić konstatovali su da privrednu saradnju između RS i Srbije, koja se sada svodi samo na spoljnotrgovinsku razmjenu, treba unaprijediti putem zajedničkih investicija, poslova i istupanja na treća tržišta, gdje bi dvije privrede mogle mnogo bolje i kvalitetnije da kotiraju.

"Razgovarano je i o zajedničkim promotivnim aktivnostima na sajamskim manifestacijama u inostranstvu i Srbiji, uklanjanju necarinskih barijera, harmonizaciji zakonskih propisa, priznavanju fitosanitarnih uvjerenja i sertifikata, kako bi i taj dio protoka roba bio ubrzan", rekao je Bugarin.

Predsjednik Privredne komore RS istakao je da su mogućnosti za unapređenje privredne saradnje u zajedničkom djelovanju privrednih subjekata, otvaranju novih firmi za zajedničke nastupe na trećim tržištima, zajedničkom učešću na sajmovima i korišćenju određenih prednosti koje privreda Srbije ima u odnosu na RS kada je riječ o međunarodnim ugovorima koji joj omogućavaju slobodnu trgovinu na tržištu Ruske Federacije i nekim drugim tržištima.

Đurić je podsjetio da je RS od početka januara do kraja oktobra ove godine u Srbiju izvezla robu od 294 miliona KM, dok je uvezla robu u vrijednosti oko 930 miliona.

Na sastanku je istaknuto da su privrede RS i Srbije kompatibilne i da imaju iste ciljeve i geografsku povezanost.

Osvrćući se na situaciju u industriji tekstila i proizvodnje obuće, Đurić je rekao da postoji realna opasnost da dođe do otpuštanja radnika ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mjere, kao što su oslobađanje tekstilaca od određenih opterećenja koja se odnose na poreze i doprinose, preuzimanje nekih njihovih obaveza, subvencionisanje kamata zaduženja preduzeća kod banaka radi održavanja proizvodnje.

Sastanku predsjednika privrednih komora RS i Srbije prisustvovala je i generalni konzul Republike Srbije Jadranka Derajić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE