• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Alumini" otpušta radnike?

Mostarska kompanija "Aluminij "potvrdila je da će početi sa otpuštanjem radnika.

 "Alumini" otpušta radnike? Izvor: MONDO

Otkaz bi, kako prenose agencije, mogla dobiti čak četvrtina zaposlenih zbog skupe struje i pada cijene aluminijuma na svjetskom tržišu.

"Aluminij "je prisiljen na otpuštanje radnika, smanjenje proizvodnje a najvjerovatnije će i tužiti Vladu Federacije BIH jer smatra da toj kompanji treba olakšati poslovanje i omogućiti kupovinu struje pod povoljnijim uslovima, izjavio je direktor Aluminija Mijo Brajković.

Poslovni portali navode da bi bez posla u tom mostarskom preduzeću uskoro moglo da ostane 250 od 1.000 zaposlenih.

Teškoće za Aluminij su, kako se ističe, nastale zbog naglog pada cijene aluminijuma na Londonskoj berzi i najnovije odluke Vlade Federacije BiH o snabdijevanju strujom koja je diskriminišuća za tu kompaniju.

"Umjesto da Vlada Federacije BiH konkretnim merama ublaži posljedice svjetske krize na domaću privredu i posebno metalurgiju, donosi selektivnu odluku koja još više otežava ionako bezizlazno stanje za Aluminij. Snabdijevanje jeftinijom strujom omogućeno je svim kompanijama osim 'Aluminiju'," izjavio je Brajković.

Kompanija je ove godine uvozila struju koja je skuplja za 63 odsto, a zadnjih nekoliko mjeseci cijena aluminijuma na Londonskoj berzi pala je gotovo 50 odsto, zbog čega su smanjeni prihodi u preduzeću za 15 miliona dolara mjesečno.

Mostarski Aluminij i federalna Vlada su u dvogodišnjem sporu zbog toga da li bi kompanija trebalo da samostalno na tržištu nabavlja struju koja joj nedostaje, a ne može da ih osigura Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB).

Vlada tvrdi kako bi "Aluminij" trebalo da kupuje struju iz uvoza, a iz mostarske kompanije uzvraćaju kako Elektroprivreda BIH, koja je kao i EP HZHB u vlasništvu Federacije BIH, ne bi trebalo da izvozi struju dok se ne podmire potrebe domaćih potrošača, što sada nije slučaj.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE