• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen bivši predsjednik njujorške berze

Bivši predsjednik njujorške elektronske berze "Nasdaq" Bernard Medof uhapšen je pod sumnjom da je svoje klijente oštetio za 50 milijardi dolara.

 Uhapšen bivši predsjednik njujorške berze Izvor: MONDO

Medof (70), koji je bio jedan od najuglednijih brokera na Volstritu, vodio je za svoje berzanske klijente takozanu Ponzi šemu, finansijski pandan piramidalnoj štednji, u kojoj je, tokom dužeg vremenskog perioda, izgubljeno rekordnih 50 milijardi dolara, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Skandal je izbio u javnost pošto su agenti FBI pretražili Medofov stan, a on sam, prema pisanju agencije Blumberg, priznao istražnim organima da je učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Medof se, kako navode agencije, bavio konsultantskim uslugama nezavisno od svoje brokerske kuće "Bernar L. Medof investment securities", koju je osnovao još 1960. godine i koja je imala klijente iz cijelog svijeta.

Izvor upoznat sa istragom je za CNN izjavio da se Medof već pojavio pred sudom i da mu je određena kaucija od 10 miliona dolara, koja je plaćena, tako da je on pušten da se brani sa slobode.

Prema navodima krivične prijave, dvoje zaposlenih u Medofovoj brokerskoj kući su istražnim organima rekli da je njihov šef vodio konsultantski posao iz posebne kancelarije, a da je finansijske podatke i dokumentaciju čuvao "pod ključem".

U prijavi se dalje navodi da se u dokumentu, koji je Medof ranije ove godine predao Komisiji za hartije od vrednosti i berzu, navodi da je on u konsultantskom poslu imao izmedju 11 i 25 klijenata, za koje je na berzi trgovao imovinom u vrijednosti od oko 17,1 milijardu dolara.

On je, međutim, kasnije priznao da je sva ta trgovina predstavljala prevaru, jer se, u stvari, radilo o finansijskoj piramidi, pri čemu je u tom "poslu" izgubljeno oko 50 milijardi dolara.

Ukoliko Medof bude proglašen krivim, prema američkim zakonima, može biti osuđen na zatvor u trajanju od 20 godina i novčanu kaznu od pet miliona dolara.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE