• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedorska "Mira" slavi 80. rođendan

"Mira", koja posluje u sastavu "Kraš grupe", više od 80 odsto godišnje proizvodnje plasira na strana tržišta i jedan je od većih izvoznika iz RS

 Prijedorska "Mira" slavi 80. rođendan Izvor: MONDO

Fabrika za proizvodnju keksa i vafla "Mira" iz Prijedora za 11 mjeseci ove godine proizvela 5 124 tone keksa i vafla, što je za 543 tone ili 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a u odnosu na plan za 2008. proizvodnja je veća za 109 tona ili dva odsto.

U ovom periodu prodaja je bila 5 099 tona, odnosno 361 tona ili osam odsto više nego u istom periodu 2007., a u odnosu na plan prodaja je veća za 82 tone ili dva odsto.

Ostvaren je prihod od 18.800.000 KM, a neto dobiti u iznosu od 1.264.000 KM, a do kraja godine ukupan prihod biće veći od 20 miliona KM, a neto dobit premašiće 1.500.000 KM.

"Mira", koja posluje u sastavu "Kraš grupe", više od 80 odsto godišnje proizvodnje plasira na strana tržišta i jedan je od većih izvoznika iz Republike Srpske (RS) i BiH, rekao je danas direktor ovog preduzeća Miroslav Turnšek prilikom obilježavanja 80 godina rada "Mire".

Predsjednik hrvatske Privredne komore i Uprave "Kraša" Nadan Vidošević rekao je da je pred "Mirom" sjajna budućnost i da ovih 80 godina nisu kraj nego početak novog puta "Mire" i "Kraša" u cjelini.

"`Kraš` se želi razvijati i biti ono što je uvijek bio, lider jugoistočne Evrope u proizvodnji konditorskih proizvoda", naveo je Vidošević.

On je podsjetio da je "Kraš" u bivšoj Jugoslaviji bio simbol konditorske industrije, a da je "Mira", sa pogonom izgrađenim na Svalama u Prijedoru, da nije bilo poslednjeg rata, trebalo da postane centar industije keksa.

Vidošević je kazao da je pred "Krašom" i "Mirom" budućnost, ističući da je "Kraš" sposoban da postojeću finansijsku krizu iskoristi i za, kako je rekao, određeni rast.

"`Kraš` ima vrlo širok asortiman proizvodnje i u stanju je, s obzirom na ekonomske prilike, da se prilagodi zahtjevima tržišta", naglasio je Vidošević.

Na svečanoj akademiji, održanoj u prijedorskom pozorištu povodom jubileja, govorio je direktor "Mire" Miroslav Turnšek koji je istakao da je za 80 godina postojanja prijedorska keksara prošla različite faze razvoja i mijenjanja vlasnika.

Fabriku je ustanovio 1928. godine Vid Četić počevši proizvodnju keksa i medenjaka u pogonu u kojem je radilo dvadesetak radnika. Nakon Drugog svjetskog rata, 1948., nastavila je rad pod imenom "Mira Cikota". 1967. udružuje se sa zagrebačkim "Krašom" koji od 2003. ima većinsko vlasništvo u "Miri".

Od 2005., nakon sanacionih programa, fabrika postaje profitabilna i ovaj trend je zadržala i ove godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE