• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija već u recesiji?

Recesija u Rusiji je već počela, poslije dva kvartala ekonomskog slabljenja, ukazao je zamjenik ruskog ministra privrede Andrej Klepač.

 Rusija već u recesiji? Izvor: MONDO

"Bojim se da se neće sve završiti sa ta dva kvartala", rekao je on i dodao da u novembru i decembru očekuje znatno smanjenje industrijske proizvodnje.

Bruto domaći proizvod Rusije će ove godine biti manji od projektovanih 6,8 odsto, dok će industrijska proizvodnja porasti približno 1,9 odsto, prognozirao je Klepač.

Privreda Rusije je u 2007. zabilježila rast od 8,1 odsto, čemu su najviše doprinjeli sektori nafte i metala. Svjetske cijene nafte su, međutim, potonule u odnosu na nivo od 147 dolara za barel iz jula ove godine, a industrijski sektor je teško pogođen padom tražnje metala, građevinskih materijala i drugih proizvoda.

Rukovodilac ruskog Instituta za probleme globalizacije Mihail Deljagin je, komentarišući ocjenu Klepača, međutim, izjavio da Rusiju iduće godine ne čeka recesija, već ekonomska depresija, objavljeno je na Internet sajtu finmarket.ru.

"Mi nismo u recesiji, mi smo u depresiji, izazvanoj u znatnoj mjeri svjetskom depresijom, ali će nju kod nas produbljivati unutrašnji faktori. Razlika je u tome što iz recesije privreda može da izađe sama, a depresija je takva situacija iz koje država mora da izvlači privredu, vukući je za kosu, kao utopljenika", objasnio je Deljagin.

Ukoliko ruska vlada ne preduzme mjere, kao što je stimulisanje tražnje, negativne posljedice se ne mogu izbjeći, upozorio je on.

"Iduće godine nećemo imati privredni rast. Daj Bože da ne dođe do većeg ekonomskog slabljenja jer bismo tada imali ogromne probleme s nezaposlenošću", rekao je Deljagin i dodao da će inflacija u Rusiji u 2009. biti veća nego ove godine.

Ruski premijer Vladimir Putin je nedavno izjavio da će inflacija u Rusiji ove godine dostići 13 odsto.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE