• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS daje subvencije za troškove poreza

Vlada Republike Srpske će subvencionisati troškove poreza i doprinosa za topli obrok za preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće.

 Vlada RS daje subvencije za troškove poreza Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) će od 1. januara do 1. jula naredne godine subvencionisati troškove poreza i doprinosa za topli obrok za preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće koja spremaju hranu za radnike u sopstvenim restoraniima, u iznosu od 50 KM mjesečno po zaposlenom radniku.

Na  sastanku predsjednika Vlade RS Milorada Dodika i njegovih saradnika sa predstavnicima poslodavaca iz oblasti industrije tekstila, kože i obuće, Privredne komore RS, granskog Sindikata tekstila, kože i obuće i Saveza sindikata RS izražena je spremnost Vlade da posredstvom Investiciono-razvojne banke  otkupi sve naplative izvozne ugovore preduzeća iz ove oblasti prije roka dospijeća naplate od poslovnih partnera, kako bi se u preduzećima što prije obezbijedila sredstva za dalje poslovanje.

Dodik je istakao da je Vlada RS spremna da za preduzeća iz oblasti proizvodnje tekstila, kože i obuće, posredstvom IRB budu obezbijeđeni i povoljniji kreditni aranžmani za izvozne poslove, sa grejs periodom od jedne godine, kako bi se podstakla konkurentnost ove privredne grane.

On je rekao da Vlada RS u potpunosti razumije probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u ovoj grani privrede, te da će učiniti sve da kako bi se stanje popravilo.

"Vlada se obavezala da će predložiti izmjene i dopune zakona o zdravstvenom osiguranju, kako bi se na povoljniji način za poslodavce regulisalo pitanje uplate doprinosa za porodiljsko odsustvo, te da će insistirati kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se na povoljniji način za privrednike riješi pitanje polaganja bankarskih garancija prilikom uvoza", saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade RS.

Predstavnici poslodavaca, sindikata i Privredne komore upoznali su premijera o stanju u ovoj grani privrede i zatražili pomoć od Vlade, kako bi bili riješeni problemi i poboljšani ukupni uslovi poslovanja.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar finansija Aleksandar Džombić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, predstavnici Ministarstva privrede, energetike i razvoja, Ministarstva rada i boračko - invlidske zaštite, Investiciono-reazvojne banke i Fonda zdravstvenog osiguranja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE