• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna banka Rusije odobrila devalvaciju rublje

Rusija je u ponedjeljak odobrila da rublja oslabi, što je šesta mini-devalvacija ruske valute od 11. novembra.

 Centralna banka Rusije odobrila devalvaciju rublje Izvor: MONDO

Izvor iz Centralne banke Rusije potvrdio je Rojtersu da je proširen raspon trgovanja rubljom, koja slabi zbog pada cijena nafte i pogoršanih izgleda za rast privrede.

Rublja je oslabila za 1,07 odsto prema korpi čijih 0,55 odsto čini dolar a 45 odsto evro. Korpa 0,55 dolara i 0,45 evra vrijedi 32,32 rublje, dok je u petak vrijedila 31,87 rublju.

"Moguće je da će (Centralna banka) ubrzati depresijaciju rublje i da će se to dogadjati recimo dvaput sedmično", kazao je direktor trgovanja kompanije ING, koji je dodao da je rublja još "neopravdano jaka".

Rusi još pamte finansijsku krizu 1998. godine i slom rublje, pa vlasti, uključujući i premijera Vladimira Putina, pokušavaju da ublaže strepnju gradjana i tvrde da neće biti naglih promjena vrijednosti valute.

Devalvacija rublje najčešće se dogadjala u trenucima kada je slabio i dolar i bila je uzrokovana jačanjem evra, što je smanjilo uticaj promjena deviznog kursa na gradjane, za koje je uglavnom značajan odnos dolara i rublje.

Ruske rezerve zlata i deviza, treće po veličini u svijetu, od početka avgusta opale su za četvrtinu na oko 440 milijardi dolara zbog napora Centralne banke da brani rublju u trenutku kada cijene nafte padaju, ekonomski pokazatelji se pogoršavaju, a kapital se odliva sa tržišta sa jakim privrednim rastom.

Centralna banka je, pošto su se rezerve brzo topile, oko 11. novembra počela da širi raspon u kojem se može trgovati rubljom. Raspon se širi za po 30 kopejki i u smjeru jačanja i u smjeru slabljenja paketa evra i dolara prema rublji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE