• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema ni feninga za plate u 2009.

U budžetu RS za sljedeću godinu nema ni feninga za povećanje plata, izuzev za povećanje plata od pet odsto u oblasti obrazovanja.

 Nema ni feninga za plate u 2009. Izvor: MONDO

Predstavnici Vlade Republike Srpske upoznali su predstavnike sindikata radnika unutrašnjih poslova, obrazovanja, uprave i pravosuđa da u budžetu za sljedeću godinu nema ni feninga za povećanje plata, izuzev za povećanje plata od pet odsto u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, i to od 1. seprembra 2009. godine.

"Ministri su zabrinuti i za održivost sadašnjih plata zbog globalne ekonomske krize i mogućih posljedica po RS", rekao je potpredsjednik Saveza sindikata za društvene djelatnosti Duško Jandrić nakon razgovora sa ministrom finansija Aleksandrom Džombićem, ministrom prosvjete i kulture Antonom Kasipovićem i ministrom uprave i lokalne samouprave Zoranom Lipovcem.

Jandrić je najavio da će naredni koraci Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Sindikata uprave i Sindikata pravosuđa RS zavisiti od razgovora sa premijerom Miloradom Dodikom, koji bi trebalo da se održi u naredna tri dana.

On je naglasio da sindikati žele da obavijeste premijera Dodika o svojim zahtjevima, o toku pregovora, ponašanju i "nekorektnom odnosu" predstavnika Vlade RS, o krizi socijalnog dijaloga, drastičnim kršenjima odredbi zakona o platama,.

Jandrić je upozorio da će, ukoliko ne prestane kršenje radničkih prava, svaki sindikat krenuti s utuživanjem.

On je dodao da će sindikalci upoznati premijera i o, kako je naveo, "nezakonitoj odluci Vlade o smanjenju cijene rada onih koji imaju plate veće od 2.000 KM.

Prema Jandrićevim riječima, sindikat traži povećanje cijene rada u narednoj godini za 7, 9 odsto, u skladu sa rastom troškova života u ovoj godini, kao i da 1. juna 2009. godine sa predstavnicima Vlade RS analiziraju eventualne udare globalne krize na ekonomiju RS i moguće povećanje plate od 1. jula sljedeće godine.

Jandrić je ponovio da sindikalci zahtijevaju da se za radnike u oblasti obrazovanja, nauke i kulture od 1. januara sljedeće godine računa koeficijent jedan kako bi se približili ostalim državnim organima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE