• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U februaru počinje proizvodnja evro dizela

Delegacija Vlade RS sa rukovodiocima kompanije Zarubežnjeft usaglasili detalje o nastavku primjene ugovora o privatizaciji naftne industrije RS.

 U februaru počinje proizvodnja evro dizela Izvor: MONDO

Delegacija Vlade Republike Srpske (RS) koju predvodi premijer Milorad Dodik i rukovodstvo kompanije "Zarubežnjeft" danas su u Moskvi usaglasili sve detalje u vezi sa nastavkom uspješne primjene ugovora o privatizaciji naftne industrije RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Ruski partneri informisali su delegaciju Vlade RS, u kojoj se nalazi i ministar privrede, energetike i razvoja Slobodan Puhalac, da će uskoro biti postignut projektovani kapacitet stare proizvodne linije u Rafineriji u Brodu, kao i da je već postignut projektovani kvalitet proizvoda.

Početkom februara brodska Rafinerija počeće sa proizvodnjom evro dizela, do aprila biće dostignuti ''evro tri'' i ''evro četiri'' standardi za benzine, a u maju bi trebalo da počne proizvodnja bitumena, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su u toku intenzivne pripreme za početak rekonstrukcije nove proizvodne linije u Rafineriji, u šta će biti uloženo više od 120 miliona evra, a puštanje u rad predviđeno je krajem 2010. godine.

Ruski partneri pripremaju i investicije u infrastrukturu, obezbjeđivanje plovnosti rijeke Save, te izgradnju pristaništa, produktovoda i terminala, naglašava se u saopštenju i dodaje da su obezbijeđena i sredstva za rekonstrukciju benzinskih pumpi, koja će početi u februaru 2009. godine.

U Rafineriji ulja u Modriči najavljen je završetak linije za prečišćavanje baznih ulja u prvoj polovini naredne godine, a u pripremi je projekat rekonstrukcije i modernizacije Rafinerije ulja.

Tokom susreta u Moskvi Dodik je istakao da je činjenica da se naftni derivati iz Broda već nalaze u slobodnoj prodaji na tržištu - najbolja potvrda uspjeha ovog projekta i da će nastavak realizacije ugovora donijeti još značajnije rezultate.

Predsjednik Vlade RS danas se sastao i sa opunomoćenim predstavnikom predsjednika Rusije za centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom, s kojim je razmijenio mišljenja o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu.

Tokom razgovora Dodik i Poltavčenko naglasak su stavili na mogućnosti ekonomske saradnje između privrednih subjekata iz RS i Ruske Federacije.

Oni su izrazili volju za pokretanje značajnije privredne aktivnosti, prevashodno u oblasti energetike, uz konstataciju da uspješna realizacija projekta "Rafinerije nafte" u Brodu predstavlja ohrabrenje za proširenje saradnje i na drugim strateškim projektima.

Posebno je istaknuto značajno interesovanje ruske državne kompanije za proizvodnju električne energije "Interaose" sa "Elektroprivredom RS" , navodi se u saopštenju.
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i izaslanik predsjednika Ruske Federacije Georgij Poltavčenko razgovarali su danas u Moskvi o mogućem robnom kreditu koji bi Ruska Federacija odobrila BiH, odnosno RS, a dogovoreno je da se u narednim mjesecima preciziraju detalji eventualnog aranžamana.

Predsjednik Vlade RS sastaće se sutra, posljednjeg dana posjete Moskvi, sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE