• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijena nafte pada i pored smanjenja OPEC kvota

Cijena sirove nafte u srijedu je pala na 40,20 dolara po barelu na berzi u Njujorku, što je najniži nivo u posljednje četiri godine.

 Cijena nafte pada i pored smanjenja OPEC kvota Izvor: MONDO


Nafta je posljednji put imala tu cijenu 14. jula 2004. godine.

Laka američka nafta za januarske isporuke pojeftinila je za 2,45 dolara na 41,53 dolara na Njujorškoj berzi Najmeks (Nymex).

U Londonu, sjevernomorski Brent izgubio je 25 centi i pao na 46,40 dolara.

Cijena nafte je pala uprkos odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da skreše dnevnu produkciju za 2,2 miliona barela od 1. januara, što je najveće pojedinačno smanjenje tog kartela do sada.

Do pada cijene je takođe došlo zbog najnovijeg izvještaja o zalihama petroleja u SAD koje su veće nego što su analitičari predvidjeli.

Cijena nafte je pala za preko 100 dolara od ljetos kada je zbog globalne finansijske krize smanjena potražnja, a analitičari predviđaju da će doći do pada upotrebe energenata na svjetskom nivou, prvom od 1983. godine.

Smanjenje produkcije OPEC se nadovezuje na dva smanjenja kvota, za upupno dva miliona barela na dan, usvojena na prethodna dva sastanka naftnog kartela, koja, međutim, nisu uspjela da uspore strmoglavi pad cijena najtraženijeg svjetskog energenta. Nafta je, sa rekordno visokih 147,27 dolara za barel u julu, pala za više od 100 dolara.

Poslije ova tri smanjenja, proizvodna kvota kartela pala je na 24,845 miliona barela na dan.

"Svrha ovog smanjenja kvota je uravnoteženje tržišta i izbjegavanje oscilacije cijena", izjavio je ministar za naftu najvećeg svjetskog izvoznika tog energenta, Saudijske Arabije, Ali al-Naimi. On je naglasio da "smanjenje kvote može, ali i ne mora izazvati rast cijena".

Saudijski kralj Abdulah je prehodno ocijenio da bi 75 dolara za barel bila "fer" cijena nafte, podsjetio je Rojters.

Predsjednik Venecuele Ugo Čaves, čija je zemlja takođe veliki izvoznik, izjavio je pred sastanak OPEC-a da bi fer cijena bila između 70 i 90 dolara za barel.

OPEC podmiruje oko 40 odsto svjetskih potreba za naftom, pa ukupno smanjenje proizvodnje za 4,2 miliona barela dnevno čini gotovo pet odsto svjetskih isporuka nafte.

OPEC je pozvao i druge zemlje izvoznice "tečnog zlata" da se pridruže smanjenju proizvodnje.

Rusija i Azerbejdžan, koji učestvuju na samitu u Oranu u svojstvu posmatrača, najavili su da će možda to i učiniti, ali se nisu ni na šta obavezali.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE