• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvođači pića protiv rasta akcize

Grupacija bezalkoholnih pića pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH ocijenila neprihvatljivim povećanje akciza na ta pića za 50 odsto.

 Proizvođači pića protiv rasta akcize Izvor: MONDO


Za Grupaciju bezalkoholnih pića Spoljnotrgovinske komore BiH, koja je na sjednici u Sarajevu razmatrala radni tekst zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, neprihvatljivo je povećanje akciza na promet bezalkkoholnih pića za 50 odsto i koje bi sa sadašnjih 0,10 KM iznosile 0,15 KM po jednom litru.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH je saopšteno da plaćanje akciza na bezalkoholna pića ne primijenjuje ni u jednoj državi zemalja EU, tako da se predloženo povećanje suprotstavlja smjernicama EU.

"Bezalkohona pića nisu luksuz, već proizvod koji ima status prehrambenog artikla i koristi ga cjelokupna populacija, od djece do starih. Nelogičan je prijedlog da se ova akciza povećava za 50 odsto, a akciza za derivate nafte, alkohol i duvan ne povećava", naglašava se u saopštenju.

Članice Grupacije pozivaju nadležne institucije BiH da iznađu razumno rješenje, jer predloženo pogoršava materijalni položaj proizvođača bezalkoholnih pića.

Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića predlaže da akciza za osvježavajuća bezalkoholna pića, ako već ne može trenutno biti ukinuta, što je u skladu sa smjernicama EU, ostane na istom nivou od 0,10 KM po litru, kao i da nadležne institucije obavezno traže pri uvozu voćnih sokova nektara sertifikat referentnih laboratorija, kojim se dokazuje učešće voćnog udjela u soku.

Oni poručuju da je situacija na tržištu BiH takva da se uvoze proizvodi koji su deklarisani kao nektari i na osnovu toga na njih se ne plaća akciza, a niko ne dostavlja dokaze o tačnosti deklaracija.

Članice Grupacije bezalkoholnih pića predlažu da se predviđeno povećanje akciza odnosi samo na uvozne proizvode, a da se nedostajuća sredstva u budžetima nadoknade tako što će se povećanje akciza ravnomjerno podijeliti na sve učesnike, srazmjerno njihovom učešću u prihodu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE