• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik dovodi ruski InterRao u Elektroprivredu RS

"Uspješno obnovljena proizvodnja u Rafineriji nafte u Brodu poslije ulaska ruskog kapitala ohrabrenje je za dalju saradnju izmedju Rusije i RS".

 Dodik dovodi ruski InterRao u Elektroprivredu RS Izvor: MONDO

Delegacija Vlade Republike Srpske (RS) koju predvodi premijer Milorad Dodik i rukovodstvo kompanije Zarubežnjeft usaglasili su u Moskvi sve detalje u vezi sa nastavkom primene ugovora o privatizaciji naftne industrije RS.

Uspješno obnovljena proizvodnja u Rafineriji nafte u Brodu poslije ulaska ruskog kapitala u tu kompaniju ohrabrenje je za dalju saradnju izmedju Rusije i RS naročito u oblasti enegetike, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

U saopštenju se posebno ističe interes ruske državne elektro-energetske kompanije InterRao da saradjuje sa Elektroprivredom RS u pogledu proizvodnje električne energije, precizira poslovni portal Seebiz (www.seebiz.eu).

Kada je riječ o Rafineriji Brod, početkom februara ta kompanija počeće proizvodnju evro dizela, do aprila biće dostignuti 'evro tri' i 'evro četiri' standardi za benzine, navodi se u saopštenju.

U toku su intenzivne pripreme za početak rekonstrukcije nove proizvodne linije u Rafineriji, u šta će biti uloženo više od 120 miliona evra, a puštanje u rad predvidjeno je krajem 2010. godine. Zarubežnjeft ulaže u tu rafineriju po osnovu ugovora o privatizaciji
iz februara 2007.

Ruski partneri pripremaju i investicije u infrastrukturu, trebalo bi da omoguće plovnost rijeke Save, zatim izgradnju pristaništa i terminala. Rekonstrukcija pumpi u RS počeće u februaru 2009, navodi Vlada RS.

U Rafineriji ulja u Modriči, tokom susreta u Moskvi, najavljen je završetak linije za prečišćavanje baznih ulja u prvoj polovini naredne godine.

Tokom susreta sa ruskim zvaničnicima Dodik je kazao da se naftni derivati iz Broda već nalaze u slobodnoj prodaji na tržištu RS što potvrdjuje da je ulazak ruskog investitora dao rezultate.

Predsjednik Vlade RS sastao se i sa predstavikom predsjednika Rusije Georgijem Poltavčenkom sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i u regionu.

Dodik će se sutra, poslednjeg dana trodnevne posjete Moskvi, sastati i sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE