• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Chrysler" zatvara sve fabrike

Američki proizvođač automobila "Chrysler" objavio je da će obustaviti rad u svim svojim fabrikama.

 "Chrysler" zatvara sve fabrike Izvor: MONDO

Fabrike će biti zatvorene na najmanje mjesec dana, u želji da se, kako je saopšteno iz kompanije, pojača pritisak na Vladu SAD da novcem što prije pomogne vodećim proizvođačima vozila koji se nalaze na ivici bankrota.

Uprava "Chryslera" spremna je da obnovi pregovore o spajanju s "General Motorsom", takođe suočenim s prijetnjom kolapsa, nadajući se da će tako lakše dobiti pomoć od Vlade.

Prestanak proizvodnje počinje znači zatvaranje 30 fabrika u SAD, Kanadi i Meksiku, iz kojih izlaze vozila krajzler, džip i dodž. Više od 30.000 sindikalno organizovanih radnika u SAD primaće gotovo punu platu i beneficije za vrijeme obustave rada koju "Chrysler" objašnjava tekućim finansijskim udarima i padom prodaje. Prodaja "Chryslera" pala je za 47 proceneta u novembru, a u prvih 11 mjeseci ove godine manja je 28 odsto nego u istom razdoblju prošle godine.

Dramatični i neočekivani potez ka uštedi novca ukazuje na svu hitnost molbe "Chryslera" i najvećeg svjetskog proizvođača automobila "General Motorsa" da im država pomogne kreditima za koje kažu da su im jedina nada da prežive.

"General Motors" je takođe najavio da će smanjiti proizvodnju u prvom kvartalu naredne godine za 60 proceneta u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ova kompanija je objavila i da će na duži period obustaviti rad u fabrici motora u Mičigenu, u koju je uloženo 370 miliona dolara.

Taj pogon podizan je u okviru plana izrade vozila manje potrošnje goriva, kao što je električni automobil ševrolet volt.

"Ford" je ranije najavio da će u prvom tromjesečju u pogonima u Sjevernoj Americi smanjiti proizvodnju za 38 odsto.

Bijela kuća još nije reagovala na odluku "Chryslera", ali u Senatu, koji je prošle sedmice odbio zakonski prijedlog da se proizvođačima automobila odmah pozajmi 14 milijardi dolara, većinske demokrate kažu da čak i privremeno zatvaranje fabrika pokazuje da pomoć više ne može da se odlaže. Očekuje se da će novac za auto-industriju moći da se uzme iz fonda od 700 milijardi dolara, ranije odobrenog za spasavanje finansijskog sektora.

"Ford", najzdraviji u trojci velikih proizvođača, navodi da mu novac ne treba odmah, ali je zamolio Vladu za kreditnu liniju ako se finansije kompanije pogoršaju tokom 2009. godine.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE