• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS ima odgovor na ekonomsku krizu

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da RS ima odgovor na svjetsku finansijsku krizu

 Dodik: RS ima odgovor na ekonomsku krizu Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da RS ima odgovor na svjetsku finansijsku krizu i odbacio optužbe za ekonomski secesionizam u BiH, ističući da on samo ne želi da propusti nijednu dobru priliku za RS.

"Kako to ko vidi, to je njegova stvar, ali ne želim da propustim nijednu dobru priliku za RS, nemam namjeru da bilo koga čekam, jer mislim da smo već dovoljno napaćeni i kažnjeni kroz donatorski proces", rekao je Dodik, podsjetivši da je ogromna većina donatorske pomoći otišla FBiH.

Dodik je u intervjuu za beogradski nedjeljnik "NIN" naveo da je Vlada RS krenula ofanzivno sa nizom mjera, pa je sada prosječna plata u RS veća nego u FBiH, ali da to još nije dovoljno.

"Mi smo krenuli i nemamo namjeru stati. Niko prije nije govorio - pomozite Republici Srpskoj, a sad im smeta ova situacija, kao da mi radimo protiv nekog", rekao je Dodik.

Dodik je odbacio i zamjerke da ne pravi jedinstven ekonomski ambijent u BiH, navodeći da RS povoljnim ekonomskim uslovima samo želi da privuče što više investitora.

On je istakao da RS ima odgovor na svjetsku ekonomsku krizu i da je Vlada pripremila kompleksan niz mjera, te dodao da u Srpskoj nema snažnih socijalnih pritisaka koji bi mogli destabilizovati opšte prilike.

Dodik je naveo da RS ima stabilan budžet, koji će se takav i održati, stabilnu političku situaciju, što je preduslov ekonomske i socijalne stabilnosti, kao i milijardu dolara vlastitog novca.

Odgovarajući na konstantaciju da ga u dijelu međunarodne zajednice "knjiže" kao "rusofila", jer je doveo Ruse u RS kao velike investitore, Dodik je rekao da ga mogu "knjižiti samo u RS i srpski narod".

"Što se rusofilstva tiče, ne krijem da volim taj ruski napredak, ali volim i mnoge stvari na Zapadu", rekao je Dodik, navodeći da priče o tome da "Rusi pokradoše" RS spadaju u nešto što se može nazvati "specijalnim ratom".

Dodik je naveo da je sa Rusima imao veoma dobro iskustvo, za razliku od nekih zapadnih kompanija koje su tražile da kupe ogromno bogatstvo Srpske za jedan evro, što je potcjenjivački.

Napominjuću da je ruski parnter uložio u Rafineriju Brod 300 miliona evra i ispoštovao sve obaveze, Dodik je rekao da Rusi imaju namjeru da ulažu u proširenje proizvodnje Rafinerije Brod, tako da se može očekivati još više radnih mjesta.

Dodik je istakao da se RS ne bavi nekakvim secesionističkim poslovima, ali da niko od nje ne može zahtijevati da se više odriče svojih nadležnosti dobijenih u Dejtonu.

"Druga stvar je što neko ko je zlurad u takvoj našoj poziciji vidi da mi razbijamo BiH. To više govori o njima, nego o nama", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne spori potrebu da se u BiH moraju dogovarati, ali da, ako to prodrazumijeva samo prenos nadležnosti iz Banjaluke u Sarajevo, od toga nema ništa.

Premijer RS je rekao da je na njegovom stolu u ovom trenutku najmanje 20 zahtjeva za prenos nadležnosti, ali da ništa od toga neće biti.

Dodik kaže da ga žele zaustaviti jer je presjekao koncepciju po kojoj je tihom promjenom Dejtona trebalo obesmisliti RS i napraviti BiH po mjeri Sarajeva i "ko zna koga sve još".

On je rekao da RS neće glasati da se stranim sudijama i tužiocima u BiH produži mandat, koji im ističe krajem iduće godine.

Dodik je rekao da ne zna dokle će OHR ostati, ali da zna da više neće dozvoliti da radi ono što Dejton nije predvidio.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE