• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Volstritu poskupile akcije detroitskih autogiganata

Odluka Džordža Buša da se odobre krediti autoindustriji uticala je na rast cijena akcija "Dženeral motorsa", "Forda" i "Krajslera."

 Na Volstritu poskupile akcije detroitskih autogiganata Izvor: MONDO


Vijest da je vlada odlazećeg predsjednika SAD Džordža Buša spremna da bez odlaganja odobri kredite posrnulim autogigantima iz Detroita je uticala na osjetan rast cijena akcija "Dženeral motorsa" (GM), "Forda" i "Krajslera", na njujorškom Volstritu, izvještava agencija Blumberg.

Akcije GM - a i "Forda" su poskupele blizu 23 i bezmalo četiri odsto, "Krajslera oko 13 procenata, dok je cijena hartija jednog od vodećih svjetskih proizvođača automobilskih dijelova, kompanije "Lier korp.", uvjećana 23 odsto, nakon što je Bela kuća saopštila da će "trojka" uskoro moći da koristi trogodišnji vladin kredit u ukupnoj vrijednosti od 17,4 milijarde dolara.

Uprkos osetnom rastu cijena hartija autokompanija ključni Dau džons indeks akcija noćas je, u završnoj trgovini na Volstritu, bio u blagom padu, od 0,30 odsto - na 8.579,11 poena - jer je na konačnu vrijednost tog indikatora odlučujuće uticalo dalje pojeftinjenje nafte i drugih energenata u SAD.

Druga dva indeksa na Volstritu - indikator visokotehnoloških kompanija - Nazdak - i finanansijskih i trgovinskih firmi - Standard purs - na kraju ove poslovne sedmice su blago ojačali.

Indeks Dau džons, kojim se mjeri prosječna vrijednost akcija 30 vodećih američkih industrijskih kompanija, izgubio je tokom minula tri dana bezmalo četiri odsto pređašnje vrijednosti, dok je od 1. decembra oslabio nešto skromnije - 2,8 procenata.

Američko tržište akcija je od ljetos u osetnom padu, a tri vodeća tehnička indikatora poslovanja na Volstritu ove godine su oslabili, u prosjeku, između 36 i 40 odsto.

Ekonomisti kao glavni razlog tako oštrog pada vrijednosti glavnih indeksa akcija na Volstritu navode tekuću oštru finansijsku krizu na američkom tržištu.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE