• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajina platila dio duga za ruski gas

Ukrajina je platila Rusiji milijardu dolara duga za ranije preuzeti gas, navodi moskovski dnevnik "Izvestija".

 Ukrajina platila dio duga za ruski gas Izvor: MONDO

"U ovom trenutku su završeni obračuni (između dvije strane) za septembar i oktobar i isplaćeno je milijardu dolara duga", potvrdila je predstavnica za odnose sa javnošću ukrajinskog predsjednika Irina Vanikova.

"Izvestija" navodi, pozivajući se na podatke "Gasproma", da ukupan ukrajinski dug za gas preuzet u protekla tri i po mjeseca premašuje dvije milijarde dolara.

Predstavnici "Gasproma" su početkom ovog mjeseca tvrdili da im Ukrajina za gas preuzet u prethodna tri mjeseca duguje 2,4 milijarde dolara.

Vanikova je za kašnjenje u otplati gasnog duga optužila vladu ukrajinske premijerke Julije Timošenko koja je, prema njenim riječima, imala "nemaran odnos" u izvršenju te obaveze.

Predsjednik Ukrajine Viktor Jušćenko, ranije saveznik a sada glavni politički protivnik Timošenkove, ocijenio je ove sedmice da je vlada namjerno odugovlačila pregovore sa "Gaspromom" o potpisivanju ugovora za isporuku gasa u narednoj godini.

Jušćenko je, međutim, rekao da će svi problemi oko novog gasnog aranžmana sa Rusijom biti na vrijeme riješeni i da se stoga neće postavljati pitanje urednog snabdijevanja domaćih potrošača tom energetskom sirovinom u idućoj godini.

Zvanična Moskva je, inače, sredinom ove sedmice upozorila Evropsku uniju da bi od 1. januara moglo doći do smanjenja isporuke ruskog gasa evropskim kupcima, ukoliko Ukrajina bude neovlašćeno uzimala gas iz međunarodnog gasovoda koji dijelom ide i kroz ukrajinsku teritoriju.

Ukrajina godišnje potroši blizu 80 milijardi kubika prirodnog gasa, od kojih približno 20 odsto pokriva iz sopstvenih izvora, a ostalo uvozom iz Rusije i srednjeazijskih zemalja.

Gas iz srednje Azije se Ukrajini isporučuje preko ruskog gasovoda pa zbog toga Kijev u potpunosti zavisi, kad je riječ o importu te sirovine, od Rusije.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE