• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomski eksperti u Srpskoj optimisti?

"Svjetska ekonomska kriza ne smije da demorališe ukupno ekonomsko kretanje u RS."

 Ekonomski eksperti u Srpskoj optimisti? Izvor: MONDO

Na sjednici Ekonomskom foruma Republike Srpske (RS), na kojoj su razmatrani Ekonomska politika i Prijedlog budžeta za 2009. godinu, istaknuto je da svjetska ekonomska kriza ne smije da demorališe ukupno ekonomsko kretanje u RS.

Direktor Ekonomskog instituta RS i član Ekonomskog foruma Duško Jakšić rekao je novinarima da je na sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milorad Dodik, istaknuto da je potrebno da RS maksimalno iskoristi sve svoje ekonomske resurse.

Jakšić je rekao da Vlada RS ima "bolju poziciju" nego ranijih godina, s obzirom da ovo nije izborna godina i da može svoju energiju da usmjeri na najkonkretnije privredno ekonomske probleme.

Prema njegovim riječima, na sjednici je konstatovano da je Srpska u ekonomomskoj politici u posljednjih nekoliko godina bila vrlo progresivna i da je ostvarila natprosječne rezultate.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je na sjednici Ekonomskog foruma RS istaknuto da je u Ekonomskoj politici i Prijedlogu budžeta Srpske za 2009. godinu izražen optimizam.

Džombić je rekao da je sugerisano da bi Ekonomska politika RS za 2009. godinu trebalo da propiše konkretnije mjere za stimulaciju izvoza i obezbjeđivanje stranih investicija i da posebno tretira posljedice svjetske ekonomske krize.

On je naveo da se posebno insistiralo na dodatnom preciziranju ekonomskog prostora lokalnih jedinica, s ciljem njihovog ekonomskog unapređenja.

Još je rekao da su osnovni ciljevi Ekonomske politike RS za narednu godinu održavanje makroekonomske stabilnosti, nastavak ekonomskih reformi, povećanje dinamike privredne aktivnosti, održanje i rast zaposlenosti, ravnomjeran razvoj svih dijelova RS i porast standarda i socijalne sigurnosti građana.

On je naveo da su ekonomski ciljevi, koje je definisala Vlada RS, nastavak uspješne realizacije Razvojnog programa usvojenog 2007. godine, podrška investicijama i realnom sektoru putem Investiciono-razvojne banke /IRB/ RS, investicionih stimulacija, dokapitalizacije i povoljnih kreditnih linija.

"Definisano je i da ćemo uraditi analizu kreditnih linija IRB RS i izvršiti prilagođavanje linija za novo zapošljavanje i dostupnost kapitala Investiciono-razvojne banke", rekao je Džombić.

Dodao je da se u ovom trenutku sredstva IRB-a dobro plasiraju preko komercijalnih banaka, da je to najbolji izvor kapitala komercijalnog bankarstva RS i da će Vlada Srpske obezbijediti još novca, sve dok traje Razvojni program.

Džombić je rekao da će se naredne godine provoditi reforma penzionog sistema i da je već u proceduri donošenje zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima.

"Sve mjere koje smo karakterisali u Ekonomskoj politici trebaju da rezultiraju rastom bruto društvanog proizvoda po realnoj stopi od 6,4 odsto uz inflaciju od 3,1 odsto", rekao je Džombić.

On je dodao da su ciljevi Ekonomske politike rast industrijske proizvodnje za 9,3 odsto, kao direkne posljedice pokretanja naftne industrije, ukupne investicije na nivou 20 odsto bruto društvenog proizvoda, smanjenje stope nezaposlenosti sa sadašnjih 20,5 na 19,8 odsto, odnosno zapošljavanje novih 6 000 radnika, porast izvoza od 10 odsto, porast uvoza za 1,6 odsto i zadržavanje javne potrošnje na nivou 40 odsto bruto društvenog proizvoda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE