• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sindikalcima: Nema krize u RS, ali ni povećanja plata

Premijer Srpske obećao sindikalcima da će Vlada spriječiti otpuštanje radnika i očuvati nivo budžetskih primanja. Ipak, skorog povećanja plata nema.

 Dodik sindikalcima: Nema krize u RS, ali ni povećanja plata Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik kaže da je cilj njegovog Kabineta da u narednoj godini očuva stepen i nivo plata koji su definisani za ovu godinu, kako ne bi došlo do otpuštanja radnika.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika iz Saveza sindikata RS, Dodik je
naveo da bi predstavnici Vlade RS i sindikata početkom maja naredne godine trebalo da razgovaraju o efektima ekonomske krize i njenog uticaja na socijalno stanje u Srpskoj, kako bi, shodno procjenjenoj situaciji, mogli da pristupe određivanju kategorija, kao što su najniža cijena rada i slično.

"Saglasili smo se da u januaru naredne godine definišemo i damo odgovore na pitanja o primjeni zakona o platama za budžetske korisnike i da se, ako bude potrebno, donesemo izmjene i dopune zakona o platama", rekao je Dodik.

Posebno je naglasio da će prioritet Vlade RS u izvršenju budžeta biti standard, odnosno odnos prema zaposlenim u sektoru budžetskih potrošača, ističući da će, ukoliko bude došlo do evetualnog ugrožavanja ukupnog priliva sredstava, najprioritetnije mjesto imati plate zaposlenih.

On je rekao da je od 2005. godine do sada došlo do značajnog povećanja obima sredstava budžetskim potrošačima i to visokom obrazovanju oko 150 odsto, srednjem obrazovanju za 101 odsto, osnovnom obrazovanju 100 odsto, institucijama pravosuđa 49 odsto, a MUP-u Srpske 83 odsto.

Plan na kojem je, prema prijedlogu, rađeno povećanje budžeta za narednu godinu za šest odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta, bazira na projekcijama rasta BDP-a za 6,4 odsto, povećanju obima privredne proizvodnje za 9,3 odsto, rastu investicija od 20 odsto BDP-a, rekao je Dodik.

Predsjednik Sindikata zaposlenih radnika u unutrašnjim poslovima Duško Jandrić izrazio je nezadovoljstvo što u narednoj godini neće doći do povećanja plata budžetskim korisnicima za 7,9 odsto.

"Mi smo tražili toliko povećanje argumentujući ga rastom troškova života, cijenom sindikalne potoršačke korpe, koja je itekako rasla u odnosu na prošlu godinu. Povećanje od 7,9 odsto bi pratilo rast troškova života", rekao je Jandrić.

On je izrazio zadovoljstvo premijerovom konstatacijom po kojoj efekti globalne krize ne bi tebalo da budu izraženi u RS na, kako je naveo, najdrastičniji način.

Jandrić je dodao da će dalji pravci djelovanja biti kroz analiziranje vladinih zaključaka o efektima krize i dogovor o daljim mjerama.

On je rekao da će u nekom vremenu, ako sve mjere budu dale rezultate, biti razgovarano i o mogućem povećanju plata.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE