• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mala i srednja preduzeća "kičma“ ekonomije

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Milan Cvijić izjavio je da su mala i srednja preduzeća "kičma" ekonomije EU.

 Mala i srednja preduzeća "kičma“ ekonomije Izvor: MONDO

Cvijić je rekao da je bitno da broj malih i srednjih preduzeće u RS iz godine u godinu raste i zapošljava sve veći broj ljudi, navodeći da su mala i srednja preduzeća "kičma" ekonomije EU.

Cvijetić je istakao da podaci iz 2007. godine pokazuju da u RS ima 24,8 malih i srednjih preduzeća na hiljadu stanovnika, a u zemljama EU 39,3 odsto na hiljadu stanovnika, što i nije loš odnos, iako se vjerovatno radi o daleko značajanijim i kvalitetnijim preduzećima.

On je na konferenciji za novinare pojasnio da je u RS donesen zakonski i regulativni okvir za razvoj malih i srednjih preduzeća, te pokrenuta Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i usvojena Strategija razvoja za period od 2006. do 2011. godine.

Cvijić je istakao da je u 2008. godini iz budžeta Ministarstva izdvojeno 800.000 KM za uspostavljanje sistema kvaliteta i šest miliona KM za podsticanje izvoza, a u narednoj godini za podsticaj izvozno orijentisanih preduzeća u budžetu biće izdvojeno deset miliona KM, a za uvođenje ISO standarda 600.000 KM.

Novoizabrani direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković rekao da je malim i srednjim preduzećima neophodno obezbijediti maksimalan pristup znanju i finansijama, te raditi na uređenju poslovnog okruženja putem propisa i zakona u skladu sa standardima EU.

"Treba ispuniti obaveze iz EU povelje o malim i srednjim preduzećima koje se odnose na olakšavanje pristupa sredstvima, ubrzavanje registracije i vrednovanja društvene odgovornosti preduzeća", dodao je Marković.

On smatra da putem Agencije treba raditi sa mladima, kao i na uređenju konsultantskih usluga.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE