• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektroprivreda RS izvozom zaradila 160 miliona KM

Za 11 mjeseci ove godine "Elektroprivreda Republike Srpske" je izvezla 1.399 gigavat-časova električne energije vrijednih 160 miliona maraca.

 Elektroprivreda RS izvozom zaradila 160 miliona KM Izvor: MONDO

“Do kraja godine ti rezultati bi trebalo da budu još bolji”, rekla je na konferenciji za novinare direktor "Elektroprivrede Srpske" Branislava Milekić.

Ona je istakla da je 2008. godina jedna od najuspješnijih za "Elektroprivredu", pojašnjavajući da je realizacija proizvodnje od 99 odsto veoma dobra, ako se uzmu u obzir loše hidrološke prilike tokom godine, zbog čega su termoelektrane "Ugljevik" i "Gacko" preuzele značajan dio plana proizvodnje struje.

Ona je istakla da će razvoj "Elektroprivrede RS" ići u dva pravca i to podizanje tehničke osposobljenosti i ekoloških standarda u postojećim i ulaganje u objekte kako bi zadovoljili zahtjeve novog vremena i povećali snagu kojom rade.

Istakla je da je TE Gacko ostvarila najveću proizvodnju od osnivanja, dok "Ugljevik" ima najveću poslijeratnu proizvodnju.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS Slobodan Puhalac kaže da "ElektroprivredaRS" ima veliku podršku Vlade Srpske u pogledu jačanja i stabilizacije energetskog sektora.

“Svjedoci smo da razvijene zemlje, usljed ekonomske krize, intervenišu u finansijskom i privredom sektoru liberalnog kapitalizma, pa ćemo i mi da podstaknemo razvoj”, istakao je Puhalac.

On kaže da će Vlada RS zadržati samostalnost i prestižni udio državnog kapitala u energetskim objektima, jer je šansa RS u energetici.

Prema riječima direktora Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" Ante Gajića ostvaren je rebalansirani plan proizvodnje struje, proizveli su milion i 761 hiljadu tona uglja i tako premašili projektovani kapacitet ugljenokopa, proizvodnjom od 8,5 miliona kubnih metara čvrste mase jalovine premašili projektovani kapacitet za 200 hiljada kubika.

Vlada Srpske je saglasna da se u Rudniku i termoelektrani "Ugljevik" uradi rekonstrukcija kotla i projekat odsumporavanja dimnih gasova.

“U Ugljeviku je predviđena izgradnja novog bloka snage oko 400 megavata, dok je u Gacku predviđena izgradnja dva bloka snage 330 megavata”, rekla je Milekićeva i dodala da "Elektroprivreda RS" ima značajne planove i u hidroenergetskom sektoru.

“Najbliže je realizaciji projekat "Gornja Drina", jer ćemo ovih dana preuzeti studiju koja je završena, a odnosi se na izgradnju "Buk Bijele" i "Sutjeske"”, istakla je Milekićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE