• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosječna plata - pola sindikalne potrošačke korpe

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu za novembar u RS koštala je 1.631,83 KM, a prosječna plata za isti mjesec 790 KM.

 Prosječna plata - pola sindikalne potrošačke korpe Izvor: MONDO

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu za novembar u Republici Srpskoj (RS) koštala je 1.631,83 KM, a prosječna plata za isti mjesec u iznosu od 790 KM mogla je pokriti 48 odsto ovih troškova, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Iako su cijene u novembru u RS u odnosu na oktobar bile niže za 0,6 odsto, Savez sindikata RS u saopštenju navodi da je četvoročlana porodica u strukturi sindikalne potrošačke korpe najviše izdvajala za prehranu, i to 35 odsto ili 586,48 KM.

Iz Saveza sindikata RS upozoravaju da su troškovi prehrane u okviru sindikalne potrošačke korpe veći od prosječnih plata radnika u trgovini u iznosu od 533 KM, prerađivačkoj industriji 518 i ugostiteljstvu 475 KM.

"Troškovi stanovanja i komunalnih usluga za prošli mjesec iznosili su u prosjeku 470,59 KM ili 28,8 odsto od sindikalne potrošačke korpe, troškovi poreza 169,58 KM ili 10,5 odsto, odjeće i obuće 161,52 KM ili 9,9 odsto, te troškovi održavanja domaćinstva 101,20 KM ili 6,2 odsto sindikalne potrošačke korpe", navodi se u saopštenju.

Iz Saveza sindikata RS ističu da, osim zaposlenih u ugostiteljstvu, radnika u prerađivačkoj industriji i trgovaca, u RS najteže žive zaposleni u građevinarstvu koji su u novembru prosječno zaradili 593 KM, komunalci 622 KM, radnici u agencijama za promet nekrtetninama 665 KM, radnici u ribarstvu 670 KM, te radnici u poljoprivredi, lovu i šumarstvu sa 672 KM.

Najveće plate za novembar ove godine isplaćene su u finansijskom posredovanju 1.218 KM, što je 74,6 odsto sindikalne potrošačke korpe, a najmanje u ugostiteljstvu 475 KM, što je 29,1 odsto sindikalne potrošačke korpe.

Stručna služba Saveza sindikata RS, svakog mjeseca obračunava sindikalnu potrošačku korpu, koja, osim troškova prehrane i stanovanja obuhvata i troškove za komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeće i obuće, troškove higijene, njege zdravlja, prevoza, obrazovanja i kulture.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE