• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: Recesija će zaobići RS

Globalna ekonomska kriza u najvećoj mjeri zaobići će Srpsku, kaže ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

 Džombić: Recesija će zaobići RS Izvor: MONDO

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je da je Vlada RS preduzela sve moguće mjere da neutrališe indirektne posljedice globalne ekonomske krize u 2009. godini, zbog čega će recesija u najvećoj mjeri zaobići RS.

"Moramo da shvatimo da je RS mali prostor koji je ekonomski zavisan od svjetskih kretanja, ali ove mjere su naš mogući odgovor na te trendove", rekao je Džombić.

On je u intervjuu za "Press" kao mjere za neutralisanje uticaja krize naveo da je RS smanjila porez na plate sa 10 na osam odsto, čega nema u regionu, a porez na dobit je 10 odsto, dok se u Evropi kreće čak i do 36 odsto.

Džombić kaže da je posredstvom Investicione razvojne banke eliminisan pritisak na povećanje kamatnih stopa, što je indirektan uticaj globalne krize.

"Uspješnom privatizacijom Telekoma RS, razvijanjem koncepta Investicione razvojne banke i Razvojnim programom RS eliminisali smo problem vezan za dostupnost kapitala i sada sve banke mogu da obezbijede kapital za svoje kreditne aktivnosti, što direktno utiče na privredu", rekao je Džombić.

Džombić je istakao da je budžetom za narednu godinu napravljena optimistična ekonomska politika sa procijenjenim rastom BDP-a od 6,4 odsto i rastom okvira od šest odsto, što je u skladu sa zaključcima Fiskalnog savjeta, dok je očekivana inflacija 3,1 odsto.

On je naveo da će naredne godine u RS biti velikih ulaganja u hidroenergetske kapacitete, a najavljena su i ruska ulaganja u Rafineriju Brod i realizacija ugovora sa "Štarbagom" o izgradnji puteva.

"Naravno da će biti i posljedica. Već sada imamo privredne subjekte, pogotovo one koji sarađuju sa kompanijama u zapadnoj Evropi, kojima se otkazuju već ugovoreni poslovi. Jasno je, dakle, da će se kriza osjetiti prije svega u tekstilnoj i industriji obuće, niskoprofitabilnim granama privrede sa ogromnim brojem zaposlenih", rekao je Džombić.

On je dodao da će Vlada RS, u saradnji sa Privrednom komorom pokušati da pomogne ovim radnicima kroz određene stimulacije, kako ne bi došlo do otpuštanja.

Govoreći o postupku fiskalizacije kao jednom od najvažnijih aktivnosti Ministarstva finansija RS u 2008. godini, Džombić je istakao da se ovaj postupak sprovodi uspješno i da je pokazao da je ogroman broj poreskih obveznika prikazivan dvostruko, zbog njihove neažurnosti i neodjavljivanja određenih djelatnosti.

"Možemo čuti kritike da fiskalizacija utiče na masovno zatvaranje radnji, ali tu je najveći broj onih koji su duplo prijavljeni. Ne vidim zašto je problem nekome ko radi legalno da uvede fiskalnu kasu i nastavi svoj posao", rekao je Džombić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE