• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija prekida isporuke gasa Ukrajini

Ruska gasna kompanija Gasprom prestaće Ukrajini da isporučuje gas pošto su propali pregovori dvije strane.

 Rusija prekida isporuke gasa Ukrajini Izvor: MONDO

"Od 10 sati 1. januara Gasprom će sasvim prekinuti snabdijevanje potrošača u Ukrajini", kazao je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler na konferenciji za novinare objavljujući neuspjeh pregovora.

Predstavnik Gasproma je istakao da će ta kompanija učiniti sve kako bi ostalim evropskim zemljama, do kojih gas ide preko Ukrajine, obezbjedila normalnu isporuku tog energenta. Miler je naglasio da je sva odgovornost u slučaju eventualne krize na ukrajinskim vlastima.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko garantovala je da neće doći do prekida u isporuci gasa Evropi, uprkos odluci Rusije da prestane da tim energentom snabdijeva susjednu zemlju, saopštila je Evropska komisija.

"Gospođa Timošenko je predsjedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu dala garancije da neće biti prekida u isporuci gasa klijenatima u Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju objavljenom poslije telefonskog razgovora Timošenkove i Baroza.

Vlasti Rusije su saopštile da se prekid isporuke gasa ne odnosi na Evropu, ali da bi moglo da dođe do problema ako bi on izazvao opadanje pritiska u tranzitnim cijevima ili ako bi Kijev zaustavio protok gasa do Evrope.

Slična situacija desila se januara 2006. godine, kada je Moskva prekinula isporuku gasa Ukrajini, što su na kratko osjetili i potrošači u Evropi.

Sukob Gasproma i ukrajinskih vlasti izbio je zbog novog sporazuma o snabdijevanju gasom te bivše sovjetske zemlje gasom, koji je u četvrtak trebalo da bude potpisan. Problem su neisplaćeni dugovi Ukrajine, kao i cijena gasa za sljedeću godinu.

Gasprom, inače, Ukrajini nudi gas po cijeni od 250 dolara za 1.000 kubnih metara. Dosadašnja cijena iznosila je 179,5 dolara, a Gasprom je pretio i da će je povećati na 400 dolara.

Ukrajina je 2005. godine plaćala 50 dolara za 1.000 kubnih metara, ali je i sadašnja cijena manja nego što plaćaju potrošaci u zapadnoj Evropi.

Ukrajina, takođe, tvrdi da je Gaspromu platila sve dosadašnje dugove, koji, prema Naftogasu, iznose 1,52 milijardi dolara. Taj novac Naftogas je uplatio posredniku, kompaniji RosUkrEnergo, koju je Gasporom osnovao u saradnji sa dva ukrajinska biznismena.

Gasprom, međutim, tvrdi da dugovi iznose i više od dve milijarde dolara, kao i da još nije dobio novac od Ukrajine, iako je potvrdio da je 1,52 milijade dolara uplaćeno kompaniji RosUkrEnergo.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE