• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Uzbuna" u Evropi zbog gasa

U cijeloj Evropi nastala je prava uzbuna, nakon što je objelodanjeno da je Rusija prekinula isporuke gasa susjednoj Ukrajini, piše "Gardijan".

 "Uzbuna" u Evropi zbog gasa Izvor: MONDO


Britanski dnevni list navodi da je najnoviji u nizu sporova Kijeva i Moskve o cijeni gasa ponovo aktuelizovao staro pitanje da li Evropa treba da pokuša da potpuno odustane uvoza gasa iz Rusije, kako ne bi zavisila od ruskog energetskog giganta "Gaspromovih" i njegovog odnosa sa kooperantima.

Prema pisanju lista, to je razlog zbog kojeg se evropski zvaničici već nekoliko sedmica kreću od Brisela do Turske i Azerbejdžana i nazad u pokušaju da osiguraju zalihe gasa iz još nepostojećeg gasovoda Nabuko, koji bi, kada bude izgrađen, trebalo da doprema gas iz Kaspijskog basena, preko Balkana, do evropskih zemalja, zaobilazeći rusku kontrolu.

Češka, koja je od 1. januara na čelu EU, već je istakla da je gasovod Nabuko "politički neophodan projekat".

"Međutim, Rusija paralelno planira još dva, uslovno rečeno, `politička projekta` - izgradnju gasovoda `Južni tok` na gotovo istoj trasi kao i `Nabuko`, i `Sjeverni tok`, na sjeveru Evrope. Uprkos tome što se svaki od ova tri projekta trenutno suočava sa specifičnim problemima, male su šanse da će u dogledno vrijeme evropska tražnja za ruskim gasom opasti, a `gasne igre bez granica` između Moskve i evropskih prijestonica će, po svemu sudeći, trajati godinama", zaključuje "Gardijan", prenosi Bi-Bi-Si.

FT: Težak ekonomski period pred "Gaspromom"


Ruskog energetskog giganta "Gasprom", po svemu sudeći, čeka ekonomski težak period, prije svega zbog najavljenog pada cijena gasa na tržištu usljed globalne finansijske krize, pada proizvodnje i smanjenih potreba velikih industrijskih postrojenja, poše današnje izdanje britanskog dnevnika "Fajnenšel tajms".

Prema pisanju lista, osim toga prekid isporuka gasa nekim zemljama EU iz 2006. godine primorao je njihove vlade da se bolje pripreme za moguće ponavljanje sličnih dešavanja.

Sve zemlje uvoznice trudile su se da ne načinju svoje rezerve gasa, u čemu im je pomogla do sada blaga zima i opšte usporavanje svjetske privrede.

"Najveće među njima bi, čak i u slučaju potpunog prekida isporuka ruskog gasa, bile mirne, u nekim slučajevima, i do četiri mjeseca, a ukoliko bi evropske vlade pristupile mjerama štednje i racionisanju količina gasa za najveće industrijske potrošače, krajnji korisnici bi mogli da budu mirni i mnogo, mnogo duže", navodi "Fajnenšel tajms", prenosi Bi-Bi-Si.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE