• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta pala na 41,58 dolara za barel

Tržište nafte budno prati i gasni spor između Ukrajine i Rusije, najvećeg eksportera "tečnog zlata" izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte

 Nafta pala na 41,58 dolara za barel Izvor: MONDO

Tržište nafte počelo je novu godinu padom cijena od gotovo osam procenata, što je djelimično i reakcija na neočekivani rast od 14 procenata posljednjeg dana trgovanja u staroj godini.

Cijena američke lake nafte na berzi sirovina u Njujorku pala je za isporuke u februaru 3,02 dolara, na 41,58 dolara za barel, pošto je u srijedu skočila na čak 5,57 dolara. Prethodno je u toku poslovanja u petak pala na 41,05 dolara.

Evropski "brent" je u Lonodnu istovremeno pao za 3,71, na 41,88 dolara za barel.

Rast od 14 odsto poslednjeg dana stare godine djelimično je bio posljedica objavljivanja redovnog nedjeljnog izvještaja američkog ministarstva energetike, koji je pokazao da su rezerve goriva u SAD, najvećem svjetskom konzumentu energenata, porasle manje nego što se očekivalo, dok je konflikt između Izraelaca i Palestinaca probudio strahovanje od mogućeg smanjivanja isporuka sa Bliskog istoka.

Nafta je od početka prošle godine postepeno poskupljivala za više od 50 dolara za barel, da bi sredinom godine, u julu, dostigla rekord svih vremena od 147,27 dolara, ali je potom, zbog svjetske ekonomske i finansijske krize, izgubila čak 70 odsto od te cijene.

Godinu je cijena nafte završila sa padom od 54 procenta, prvim smanjenjem na godišnjem nivou od 2001. i najvećim godišnjim padom od kada je počelo terminsko trgovanje, 1983. godine.

Analitičari kažu da ekonomski faktori guraju cijene nadole, dok ih geopolitički događaji podržavaju.

Među ovim posljednjima je i situacija na Bliskom istoku, gdje je Izrael opkolio okupiranu Zapadnu obalu, pripremajući se za proteste i akte odmazde za ubistvo visokog zvaničnika Hamasa u vazdušnom napadu na njegov dom u Gazi.

Tržište nafte budno prati i gasni spor između Ukrajine i Rusije, najvećeg eksportera "tečnog zlata" izvan Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Rusija je, podsjeća Rojters, u četvrtak prekinula isporuke gasa Ukrajini, zbog spora oko cijena, ali je saopštila da je istovremeno povećala isporuke Evropskoj uniji, u koju se gas doprema preko Ukrajine.

Britanska agencija podsjeća da su slične sirtuacije u prošlosti imale malo uticaja na protok nafte.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE