• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija: Ukrajina krade gas namijenjen Evropi

"Ukrajinska strana je otvoreno priznala da krade gas i da se toga ne stidi", rekao je Sergej Kuprijanov.

 Rusija: Ukrajina krade gas namijenjen Evropi Izvor: MONDO

Rusija je optužila Ukrajinu za krađu gasa namijenjenog ostatku Evrope, dan pošto joj je obustavila isporuke tog energenta zbog neslaganja oko cijene.

"Ukrajinska strana je otvoreno priznala da krade gas i da se toga ne stidi", rekao je portparol ruskog gasnog monopoliste "Gasproma", Sergej Kuprijanov.

Kuprijanov je rekao da se Ukrajina složila da 3. januara proslijedi Evropi 296 miliona kubnih metara gasa, a ne 303 miliona kubnih metara koliko je Rusija tražila.

Ukrajina je ranije rekla da dnevno skreće sa rute za Evropu 21 milion kubnih metara gasa, kako bi održala pritisak u svom gasovodnom sistemu i omogućila njegovu protočnost.

Iako se radi o malim količinama, optužbe Moskve najavljuju da Rusija nije sklona kompromisu u rješenju situacije koja liči na spor između dvije zemlje iz 2006. godine, koji je rezultirao smanjenjm isporuka gasa EU.

Gasprom je saopštio da je na ukrajinske akcije odgovorio povećanim izvozom preko alternativnih kanala, uključujući i Bjelorusiju.

Moskva je predložila sazivanje vanredne sjednice Evropskog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o transportu ruskog gasa u Evropsku uniju gasovodom preko Ukrajine, izjavio je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško.

"Moskva je zainteresovana da naši partneri imaju apsolutno jasnu sliku o razvoju događaja na gasnom sektoru između Rusije i Ukrajine", izjavio je ruski diplomata tv-kanalu Vesti, prenio je Itar-Tas.

On je dodao da je Moskva u "najtješnjem kontaktu sa svim partnerima u EU" i da je koliko danas ruska misija pri EU poslala predsjedavajućem Evropskog palamenta apel za sazivanje vanredne sjednice.

Gruško je rekao da su zvaničnici ruskog gasnog giganta "Gasproma" spremni da učestvuju na toj sjednici, kao što su spremni i da odu u sve zemlje EU kako bi objasnili rusko stanovište i odgovorili na pitanja koje bi tamošnji potrošaci ruskog gasa mogli da imaju.

Istovremeno je ukrajinska delegacija, predvođena ministrom energetike Jurijem Prodanom, po nalogu predsjednika Viktora Juščenka i premijerke Julije Timošenko, otputovala na turneju po Evropskoj uniji, kako bi evropskim liderima objasnila stanovište Kijeva o gasnom sporu s Rusijom.

Prva stanica turneje bio je Prag, budući da od 1. januara Češka predsjedava Evropskoj uniji.

Kako su prenijele agencije, tamo je delegaciji prenijet stav da je gasni spor između Rusije i Ukrajine bilateralan problem, i da se EU neće mešati ukoliko isporuke tog energenta Uniji ne budu prekinute.

"Za EU je potpuno neprihvatljivo da konflikt dve privatne kompanije može da dovede u pitanje isporuke gasa u EU", rekao je portparol češkog predsjedništva EU Jirrzi Potuznik. "Međutim, u ovom trenutku vjerujemo da je to bilateralan problem i da treba da ga riješe te dvije kompanije i njihove vlade", dodao je on.

Energetske kompanije u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Rumuniji, Austriji i Italiji su saopštile da pomno nadgledaju situaciju i da za sada nisu zabilježile smanjenje isporuka ruskog gasa, do koga bi moglo doći u situaciji da Ukrajina počne da dio tog gasa ilegalno skreće u svoje gasovode.

EU, koja petinu ukupnih količina gasa dobija kroz gasovode u Ukrajini, istakla je da na spor između Moskve i Kijeva gleda kao na njihovu bilateralnu stvar, kao i da se neće umiješati sve dok ne budu ugrožene isporuke gasa Evropi.

Evropa, koja se trenutno suočava sa veoma niskim temperaturama, naročito tokom noći, saopštila je da ima dovoljno količina gasa da izdrži nekoliko dana bez ruskih rezervi, ali bi mogla da zapadne u teškoće ako bi narednih nedjelja došlo do nekih poremećaja u snabdijevanju.

Rusija poriče da se iza spora sa Ukrajinom krije politika, odnosno neslaganje Moskve sa namjerom ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka da uvede svoju zemlju u NATO, i ističe da su u pitanju neslaganja oko cijena i duga.

Predsjednik upravnog odbora Gasproma, Aleksej Miler rekao je da želi da Ukrajina plati 418 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Kijev je u 2008. plaćao 179,5 dolara, i saopštio je da bi maksimalno mogao da plaća 235 dolara.

U osnovi rusko-ukrajinsklog spora leži cijena gasa, jer je namjera Moskve da od ove godine Ukrajina polako počne da prelazi na komercijalnu cijenu, kakvu plaćaju ostale zemlje.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE