• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU odbila da posreduje u sporu oko gasa

Bugarska je saopštila da je nivo gasa u državnom gasovodu počeo da opada, ali da još uvijek nije dostigao kritičnu tačku.

 EU odbila da posreduje u sporu oko gasa Izvor: MONDO

Evropska unija odbija da bude učesnik ili arbitar spora između Rusije i Ukrajine oko isporuka gasa, na koji gleda kao na čisto trgovinski, saopštila je Češka kao predsjedavajuća EU.

Ako se ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas ubrzo ne dogovore, ili ako se takve situacije budu ponavljale, Unija ima načina da sebi obezbijedi gas i bez njih, rekao je konferenciji za novinare češki vicepremijer za evropska pitanja Aleksandar Vondra nakon razgovora sa jednim od šefova Gasproma, Aleksandrom Medvedevim.

"Sve obaveze i ugovorene isporuke moraju da se poštuju. Naš stav nećemo mijenjati. Mi sve te njihove ugovore ne znamo, obje strane gledaju na njih kao na povjerljive a i ukupno stanje u biznisu oko gasa u Evropi i cijelom svijetu na žalost je malo transparentno", rekao je Vondra.

Od Aleksandra Medvedeva zvanični Prag je dobio uvjeravanja da će Gasprom poštovati sve svoje obaveze prema evropskim partnerima i da je već preuzeo mjere da na alternativni način obijezbedi isporuke, uprkos problemima sa Ukrajinom.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je izjavio da su već povećane isporuke gasa evropskim potrošačima zaobilazeći Ukrajinu, između ostalog i preko Bjelorusije, mada su ti kapaciteti ograničeni, prenijela je agencija Itar-Tas.

Bugarska je saopštila da je nivo gasa u državnom gasovodu počeo da opada, ali da još uvijek nije dostigao kritičnu tačku.

Dodala je i da je ugrožen tranzit gasa koji preko Bugarske ide u Tursku, Grčku i Makedoniju.

Uvoznici gasa u Mađarskoj i Poljskoj naveli su da je opao pritisak i u njihovim gasovodima, dok je direktor rumunske državne gasne kompanije Transgas Joan Rusu saopstio da je sinoć iznenada količina dotoka ruskog gasa u Rumuniju opala za 30-40 odsto.

"Drago mi je da su nas Medvedev, predstavnici Gasproma i Rusije danas uvjerili da su spremni u svakom momentu da obnove prekinute pregovore oko gasa sa Ukrajinom", kazao je Vondra.

Jedna od ključnih tema češkog predsjedavanja EU biće energetska bezbjednost a Vondra je upozorio da, ukoliko Rusija i Ukrajina ne riješe hitno svoj spor ili ako postoji mogućnost da se ovakve komplikacije sa tranzitom ruskog gasa u Evropu ponavljaju, EU ima načina da se snabdije i bez Rusije i bez Ukrajine.

Kada je riječ o Ukrajini, EU će gledati da diversifikuje tranzitne trase ruskog gasa, bilo preko sjevernog bilo preko južnog toka a kada je riječ o Rusiji, diversifikovaće svoje snabdjevače.

Vondra je, međutim, izrazio nadu, pošto je juče razgovarao i sa ukrajinskom delegacijom, a danas sa predstavnicima Gasproma, da će spor biti ubrzo riješen i da za sada potrošači u Evropi nemaju razloga da se brinu, pošto je u zemljama EU opao pritisak u gasovodu ali ne osjetno i obim isporuka.

Gasprom je, prema Vondrinim riječima, bez problema prihvatio i saradnju u kontroli mjerenja protoka gasa na granici Rusije i Ukrajine, kako bi se utvrdilo tačno da li Rusija gas ne isporučuje ili pak Ukrajina za sebe nelegalno koristi gas namijenjen Evropi.

Problemima oko tranzita gasa za Evropu preko Ukrajine pozabaviće se ambasadori članica EU na sastanku u Briselu u ponedjeljak a 8. januara toj temi u Pragu posvetiće dobar dio svog redovnog sastanka šefovi diplomatija ili ministri za evropska pitanja zemalja članica.

Šef izviza "Gasproma" Aleksandar Medvedev je ranije izjavio da pregovori o gasnom ugovoru između Rusije i Ukrajine ne mogu da budu nastavljeni jer nema relevantnog odgovora ukrajinske strane.

Razgovori dvije strane prekinuti su 31. decembra. Ukrajinska državna Ukrajinska gasna kompanija Naftogas pozvala je danas Gasprom da se vrati za pregovarački sto. Moskva, međutim, tvrdi da je ona ta koja poziva Ukrajinu na pregovore.

"Mi to radimo, redovno ih (Ukrajinu) pozivamo da dođu, ali oni ne dolaze", rekao je Medvedev prije sastanka sa zvaničnicima vlade Češke, tekuće predsjedavajuće EU.

"To je apsolutno neprihvatljiva pozicija.Nemamo s kim da razgovaramo", dodao je on.

Medvedev je naglasio da je Gasprom spreman da ispuni gasne obaveze prema EU, i tražio je od Ukrajine da poštuje obaveze koje ima kao tranzitna zemlja.

Rusija je optužila Ukrajinu za krađu tranzitnog gasa, ali Ukrajina je to opovrgla uz tvrdnju da je sam Gasprom smanjio količine gasa za Evropu i da primjenjuje "energetsku ucjenu".

"Količina gasa koju Naftogas uzima za vlastite potrebe bez ikakvih osnova, bilo kakvog ugovora, već je dostigla 35 miliona kubnih metara gasa dnevno, i raste", rekao je Medvedev.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE