• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srpskoj za sada uredna isporuka gasa

BH-Gas za sada nema nikakvih informacija da bi gasni spor između Rusije i Ukrajine mogao da utiče na isporuke ovog energenta BiH

 U Srpskoj za sada uredna isporuka gasa Izvor: MONDO

Direktor preduzeća "Gasprom" Milomir Draganić izjavio je u subotu Srni da Republika Srpska (RS) za sada nema problema sa isporukom gasa, ali da će se, ukoliko Srbija bude imala manji dotok gasa, to vjerovatno odraziti i na Srpsku.

BH-Gas za sada nema nikakvih informacija da bi gasni spor između Rusije i Ukrajine mogao da utiče na isporuke ovog energenta BiH, rekao je portparol "Sarajevo gasa" Adis Salkić.

On očekuje da će biti osigurana kontinuirana isporuka raspoloživih količina gasa.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da Srbija za sada nema problema sa isporukom gasa i da bi, ukoliko dođe do eventualnog manjka tog energenta, mogla da interveniše zalihama iz skladišta u Banatskom Dvoru.

On je naveo da su posljedice spora Moskve i Kijeva oko isporuke gasa prve osjetile balkanske zemlje, ali da za sada nema najava o smanjenju isporuke gasa Srbiji.

"Ni Mađarska ni Ukrajina, zemlje preko kojih se vrši distribucija ruskog gasa u Srbiju, nisu nam najavile smanjenje isporuke gasa. Takvih najava za sada nema, a ukoliko ih i bude o tome ćemo obavestiti javnost", rekao je Bajatović.

On je naveo da će biti restrikcija ukoliko dođe do ozbiljne nestašice gasa.

Hrvatska za sada nema problema u nabavci i isporuci plina, a iz preduzeća "Plinakro" saopšteno je da su obezbijeđeni optimalni uslovi za transport plina i da sistem radi bez problema.

Energetske kompanije u Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoju saopštile su da su zabilježile pad isporuke gasa, nakon što je ruski "Gazprom" 1. januara prekinuo isporuke gasa Ukrajini zbog dugova.

Šef izvoza ruskog "Gasproma" Aleksandar Medvedev izjavio je danas u Pragu da pregovori o gasnom ugovoru između Rusije i Ukrajine ne mogu da budu nastavljeni, jer nema relevantnog odgovora ukrajinske strane.

Ukrajinska državna gasna kompanija "Naftogas" pozvala je danas "Gasprom" da se vrati za pregovarački sto i nastavi razgovore prekinute 31. decembra, a Moskva naglašava da je ona ta koja poziva Ukrajinu na pregovore.

Medvedev je naglasio da je "Gasprom" spreman da ispuni gasne obaveze prema EU i zatražio od Ukrajine da poštuje obaveze koje ima kao tranzitna zemlja.

On je dodao da "Gasprom" preduzima sve neophodne korake da nadoknadi gas koji uzima "Naftogas" i da su neki potrošači, posebno na Balkanu, počeli da osjećaju posljedice smanjenog dotoka gasa.

Rusija je optužila Ukrajinu za krađu tranzitnog gasa, a Ukrajina je to demantovala tvrdeći da je "Gasprom" smanjio količine gasa za Evropu i da primenjuje "energetsku ucjenu".

Ukrajina je danas upozorila da bi tranzit ruskog gasa kroz njenu teritoriju ka EU za deset dana mogao biti izložen "veoma ozbiljnim tehničkim problemima". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE