• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije jeftinije, evro se oporavlja

Na deviznim berzama tokom trgovine dolar je, poslije višednevnog i za mnoge berzanske dilere iznenadjujućeg rasta, malo poklekao.

 Akcije jeftinije, evro se oporavlja Izvor: MONDO

Cijene evropskih i američkih akcija u srijedu su opale, uglavnom pod uticajem novih nepovoljnih prognoza o kretanjima u privredi SAD, dok je evro, usljed istog razloga, blago napredovao prema dolaru.

Panevropski indeks - FTSEurofirst 300 - oslabio je tokom rane podnevne trgovine na londonskoj berzi 1,1 odsto, nakon što je sinoć bio u bezmalo dvoprocentnom skoku, dostigavši najviši zaključni nivo u protekla dva mjeseca, prenosi agencija Rojters.

Vrijednost akcija u srijedu je opala i na njujorškom Volstritu u toku početnog poslovanja, a na to su direktno uticale najnovije procjene o daljem pogošanju situacije na američkom tržištu rada.

Uprkos današnjem pojeftinjenju akcija na evropskom i američkom tržištu, činjenica je da se stanje na globalnim efektnim berzama početkom ove godine poboljšalo u odnosu na "crni novembar" prošle godine, navode finansijski analitičari u Njujorku, na čije mišljenje se poziva agencija Blumberg.

Globalni indeks akcija - MSCI - je, naprimjer, uvećan oko 26 odsto od novembra kada je bio na višegodišnjem minumumu, a isto važi i za većinu ostalih tehničkih, berzanskih, indikatora.

Raspoloženje investitora na berzama akcija se uglavnom poboljšalo usljed nade da će široko reklamirani stimulativni paket novoizabranog predsjednika SAD Baraka Obame, u okvirnoj vrijednosti od 775 milijardi dolara, uspjeti da preokrene tekuća jako nepovoljna kretanja u klecavoj američkoj i svjetskoj privredi.

Na deviznim berzama tokom trgovine dolar je, poslije višednevnog i za mnoge berzanske dilere iznenadjujućeg rasta, malo poklekao.

Evro je, naime, na berzi u Londonu razmjenjivan po kursu od 1,3582 dolara, nakon što je na istom tržištu sinoć kotirao 1,3308 "amerikanaca", što je bio najniži nivo za minulih mjesec dana.

Dolar je izgubio nešto od predjašnje vrijednosti i prema jenu, dok je u odnosu na korpu šest drugih jakih valuta oslabio minimalnih 0,4 odsto.

"Dolar zaista pokazuje znakove zamora. Možda je to, u osnovi, nervoza (na deviznom tržišstu), uoči objavljivanja, u petak, novog izvještaja o broju izgubljenih radnih mjesta u SAD, van poljoprivrednog sektora", ocijenio je Edri Čajl - Frimen, valutni ekspert londonske kompanije "Braun - braders Hariman".

Berzanski dileri u Londonu podsjećaju, medjutim, da je dolar potkraj prošle i početkom ove godine primjetno ojačao u odnosu na evro i jen, ali neki od njih ne misle da će se takva tedencija produžiti, ukoliko nove američke ekonomske statistike budu "jako negativne". (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE