• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više "škoda" iz Sarajeva

Češka fabrika automobila "Škoda Auto" prestala je sa proizvodnjom vozila u fabrici u Sarajevu, a "Hjundai" otpušta radnike koje je tek primio.

 Nema više "škoda" iz Sarajeva Izvor: MONDO

Razlog za prestanak rada fabrike u Sarajevu je to što su početkom godine u Bosni prestale da važe povlastice za vozila montirana na njenoj teritoriji, prenijeli su češki mediji.

"Škode" su u bosanskoj fabrici koncerna "Folksvagen" počele da se sklapaju 1998. godine, a godišnja proizvodnja je bila 2.500 vozila.

Pored tri fabrike u Češkoj, "škode" se sklapaju i u Ukrajini, Kazahstanu, Indiji, Rusiji, Kini i susednoj Slovačkoj. U stranim fabrikama 2007. godine je proizvedeno 78.527 vozila, godinu dana ranije bezmalo 50.000, dok podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni.

Ljetos, prije početka globalne ekonomske krize, fabrika je objavila da će ove godine u svojim fabrikama u inostranstvu proizvesti 172.000 vozila.

Mnogi planovi će, međutim, morati da budu prilagođeni novonastaloj situaciji pa je tako i južnokorejska kompanija "Hjundai" već počela da otpušta prve radnike, nepuna dva mjeseca poslije svečanog početka proizvodnje u njenoj najmodernijoj fabrici u Evropi, u češkom mjestu Nošovice. Još sredinom nedjelje, rukovodstvo je saopštilo da će ograničiti proizvodnju zbog nedostatka narudžbina, ali da ne planira otpuštanja.

Međutim, kako je objavljeno na sajtu Aktualnje.cz, sljedeće sedmice će fabriku napustiti oko sto pripravnika koji su na probnom radu i nemaju pravo ni na kakvu otpremninu.

Prema riječima portparola fabrike, od 2.000 radnika, koliko je zaposleno u Nošovicama, radna mjesta napušta oko 60 ljudi mjesečno. Od toga polovina sama da otkaz jer im, na primjer, ne odgovara radno vrijeme, ostali dobiju otkaz jer ne ispunjavaju zahtjeve rukovodstva.

"Hjundai" je zvanično potvrdio da će, zbog ekonomske krize, tokom januara ograničiti proizvodnju na četiri dana u nedjelji. Firma će takođe zaustaviti prijem novih radnika i odložiti uvođenje druge smjene.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE