• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordan pad na berzama

Dionice na berzi u Tokiju danas su pale na najnižu vrijednost za posljednjih mjesec dana

 Rekordan pad na berzama Izvor: MONDO

Poslovanje evropskih berzi jutros je počelo značajnim padom vrijednosti dionica za više od dva odsto, javile su svjetske novinske. agencije.

Pad vrijednosti na evropskim berzama predvode dionice banaka i elektroenergetskih preduzeća, jer investitori oprezno trguju u očekivanju objavljivanja poslovnih rezultata kompanija iz četvrtog tromjesečja 2008. godine.

Najveće smanjenje vrijednosti zabilježile su dionice banaka "Barkliz" (od 8,3 odsto), UBS (5,2 odsto) i "Rojal bank of Skotland" (4,7 odsto), dok su dionice francuske elektroenergetske kompanije EDF pale za 6,6 odsto.

Glavni indeks tokijske berze "Nikei" pao je za 4,8 procenata i zaključen je na 8.413,91 bodu, što je njegova najmanja vrijednost od 12. decembra 2008. godine.

Analitičari navode da je tako značajan pad prouzrokovao rast japanske valute jena, što je najviše pogodilo japanske izvoznike te bojazan za poslovanje vodećih firmi te zemlje.

Evro je danas, prema očekivanjima, počeo berzanski dan slabljenjem prema dolaru, prije svega zbog očekivanja da će Evropska centralna banka ove sedmice smanjiti kamatne stope.

Prema mišljenju većine stručnjaka, glavna kamatna stopa Evropske centralne banke mogla bi da padne sa sadašnjih 2,5 odsto za pola procentnog boda, ali postoje i spekulacije o smanjenju od čak jednog procentnog boda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE