• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje izgradnja kompleksa "Stanari"

Počinje druga faza izgradnje istoimenog rudarsko-energetskog kompleksa nadomak Doboja.

 Počinje izgradnja kompleksa "Stanari" Izvor: MONDO

Otvaranjem ponuda prispjelih na tender za nabavku nove opreme u Rudniku Stanari će zvanično početi druga faza izgradnje istoimenog rudarsko-energetskog kompleksa nadomak Doboja, saopštila je kompanija EFT.

"Nabavkom novog BTO i BTU sistema u Rudniku Stanari biće omogućena godišnja eksploatacija 3,2 miliona tona uglja, što je dovoljno za snabdijevanje buduće termoelektrane Stanari", kazao je direktor investicija EFT-a Zlatan Matko a prenose "Nezavisne novine".

Vrijednost tog tendera, kako je kazao, trebalo bi da bude oko 80 odsto ukupnih ulaganja u rudnik.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je 14 vodećih evropskih proizvodjača rudarske opreme a, kako je Matko objasnio, za takve projekte je uobičajeno da nosioci ponuda obezbijede i kreditiranje.

"U Stanarima su sprovedeni svi istražni radovi za novu elektranu. Obezbjedjene su sve neophodne koncesije i dozvole, uključujući ekološku i dozvolu za izgradnju. U projekat smo do sada uložili više od 30 miliona evra", kazao je Matko i napomenuo da će narednih mjeseci početi i tehnički radovi na platou buduće elektrane.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje rudarsko-energetskog kompleksa Stanari procenjuje se na više od 650 miliona evra, podsjećaju u EFT-u čiji je vlasnik Vuk Hamović.

Isporuka prvih količina električne energije iz buduće TE Stanari očekuje se u prvoj polovini 2012. godine, a godišnja proizvodnja električne energije trebala bi biti oko tri miliona megavat sati, odnosno četvrtinu ukupne sadašnje proizvodnje u BiH.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE