• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Talas pojeftinjenja akcija u SAD, Aziji i Evropi

Talas pojeftinjenja akcija koji je u srijedu naveče prvo zapljusnuo njujorški Volstrit, u četvrtak se proširio na Aziju i Evropu.

 Talas pojeftinjenja akcija u SAD, Aziji i Evropi Izvor: MONDO


Uzrok pojeftinjenja su lošiji poslovni bilansi velikih evropskih i američkih kompanija u proteklom kvartalu od očekivanih, koji su depresivno djelovali na cijene dionica.

Istovremeno je na valutnim tržištima u Evropi zabilježen prvo skroman rast a potom i isti takav pad vrijednosti američke valute, nakon što je noćas evro u Njujorku probio važnu granicu od 1,50 dolara.

Dionice kompanije "Erikson" pojeftinile su danas 7,8 odsto, poslije saopštenja da je njena zarada u proteklom tromjesečju bila manja od očekivane, a da je u istom periodu smanjila i prodaju usljed nepovoljnog dejstva globalne ekonomske krize.

Panevropski indeks - FTSE 300 - opao je 1,1 odsto, dok je prethodno najpoznatijiji azijski indikator kretanja cijena deonica, tokijski Nikei pokazatelj, izgubio 0,6 procenata vrijednosti.

Rojters navodi, u izvještaju sa londonske berze, da je indeks FTSEurfirst 300, koji dnevno iskazuje cijene najlukrativnijih kontinentalnih kompanija, uprkos današnjem padu ojačao oko 56 odsto, od 9. marta kada je bio na dugogodišnjem minimumu.

U Evropi su tokom današnje prepodnevne trgovine smanjeni i nacionalni indeksi akcija u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj, od 1,5 do 1,8 odsto, dok su akcije viđenijih banaka, uključujući francusku BNP Pariba, špansku Santander banku, britansku HSBC i švajcarsku UBS banku, pojeftinile u rasponu od 1,6 do 2,8 procenata.

Lošiji od očekivanog poslovni bilans gigantskog proizvođača aviona "Boing", a takođe i finansijske kompanije "Meril Linč", u prošlom kvartalu, direktno je uticao na pad sva tri indeksa akcija na Volstritu, ali je smanjenje njihove vrijednosti, procentalno izraženo, bilo manje u poređenju sa evropskim indikatorima.

Dionice energetskih kompanija su opale, nakon što su kotacije nafte na glavnim berzama u SAD i Evropi pojeftinile poslije rasta u srijedu iznad 80 dolara po barelu, što je bila najviša cijena za nešto više od 12 mjeseci.

Evro je jutros na deviznoj berzi u Londonu oslabio minimalnih 0,2 odsto, na 1,4972 dolara, ali je kasnije uspio ponovo da se sasvim približi važnoj psihološkoj granici od 1,50 "amerikanaca" koju je u srijedu naveče probio na njujorškom tržištu.

Dolar je napredovao za oko pola procenta prema korpi šest drugih jakih novčanih jednica, ali je u osnovi i dalje "sklon padu", tvrde tržišni eksperti na koje se poziva agencija Blumberg.

Trenutno, "zelena novčanica" na evropskom tržištu vrijedi 91,26 jena i svega  1,0122 švajcarska franka. Izgleda da je samo pitanje vremena kada će se jedan dolar zamjenjivati za jedan švajcarski franak.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE