• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U bankama opet rastu kamate!

Kamate na kredite za stanovništvo sa 9,98 povećane na 10,15 odsto.

 U bankama opet rastu kamate! Izvor: MONDO

Ombudsmen za zaštitu potrošača u BiH Dragan Doko tvrdi za "Dnevni avaz" kako ne postoje dokazi da su banke u našoj zemlji bitno promijenile svoje ponašanje u pogledu poštivanja važećih zakonskih odredbi i da uglavnom nije došlo do smanjenja kamatnih stopa koje su tokom proljeća neosnovano povećavane na već realizirane kredite.

To ilustruju i posljednji statistički podaci o finansijskom sektoru u BiH koje objavljuje Centralna banka.  Statistika kaže da kamate na kredite za stanovništvo i preduzeća ponovo blago počinju rasti!

Prema prikazu kretanja u komercijalnim bankama u BiH, kamate na dugoročne kredite za stanovništvo s valutnom klauzulom u julu 2009. godine iznosile su 9,98 odsto, da bi početkom septembra bile 10,15 odsto. Također, kamate na dugoročne kredite za preduzeća povećane su sa 7,91 na 8,14 odsto.

Strahuje se da bi trend rasta kamata mogao biti nastavljen.

"Domaća javnost uspjela je zaustaviti ubrzano povećanje kamata, što je bio slučaj u regionu. Činjenica je da mi sada, zahvaljujući pritisku javnosti, imamo nešto povoljniju situaciju u odnosu na ostatak regiona, ali to se može izgubiti u slučaju da popusti pažnja javnosti, pa da kamate u tišini ponovo budu povećane. Sve ovo pokazuje da banke imaju jedan pristup na jednom, a drugi na drugom mjestu. Mi nismo, recimo, u onoj poziciji koju te banke osiguravaju građanima drugih zemalja Evrope", rekao je Doko.

Slaže se s ocjenama da bi ovaj period mogao biti priprema za odluku banaka da izjednače kamate s onima u ostalim dijelovima regiona.

"Sužava se neki prostor za izbjegavanje primjene određenih odredbi u ugovorima. Nakon posljednjih dešavanja u BiH, mislim da će se banke ipak teško odlučiti na bilo kakvo povećanje kamata. One nemaju pravo na to. Banke su izgubile povjerenje građana BiH. To povjerenje je izigrano. Povratak tog povjerenja bit će dugotrajan proces, u kojem će biti dosta testiranja. Ovaj period je test za banke kako će se ponašati prema građanima i koliko će poštovati interese potrošača", tvrdi on.

Doko tvrdi da Agencija za bankarstvo BiH ima obavezu štititi građane od samovolje banaka te da on prati kako Agencija provodi svoje odluke, kojima se bankama zabranjuje da bez definisanja jasnih uslova i objektivnih parametara povećavaju kamate. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE