• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otušten svaki sedmi agronom

Preduzeća u agroindustriji RS ove godine otpustila su najmanje 1.600 radnika, odnosno svakog sedmog zaposlenog u tom sektoru, pišu "Nezavisne".

 Otušten svaki sedmi agronom Izvor: MONDO

U Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije RS to uglavnom ocjenjuju posljedicom loše sprovedene privatizacije u kojoj su vlasnici firmi postajale osobe koje, kako navode, nisu ulagale novac u proizvodnju i razvoj zbog čega su se mnoge zadužile i otišle ili idu ka stečaju i likvidaciji.

Jovo Jovanović, predsjednik Sindikata, izrazio je nezadovoljstvo ukupnim položajem radnika u agrosektoru, ističući da plate sve češće kasne od tri do pet mjeseci, te da poslodavci krše kolektivni ugovor i druga njihova prava. Kao najlošije slučajeve naveo je banjalučki "Žitoprodukt" u kojem je otpušteno 130 radnika zbog odlaska preduzeća u stečaj, zatim banjalučku "Fruktonu", koja, tvrdi, nije isplatila zadnje tri-četiri plate, te gradiški "Agroexport" "čiji vlasnik sprečava sindikalno organizovanje".

"Zvanična prosječna plata u ovom sektoru iznosi 545 KM, ali među njima ima dosta ugovorenih, dok za radnike s nižom stručnom spremom iznosi mizernih 400 KM čime pokriju tek četvrtinu potrošačke korpe", istakao je Jovanović.

U Sindikatu Fabrike duvana Banjaluka kažu da radnici tog kolektiva strahuju od otkaza kada većinskom akcionaru, firmi "Antonić Trade", uskoro istekne privatizacioni ugovor.

"Poslodavac je do sada uglavnom poštovao obaveze iz privatizacije, ali postoje indicije da će se to uskoro promijeniti", kazao je Staša Rosić, čelnik tog fabričkog sindikata.

Direktor banjalučke Fabrike duvana Dubravko Prstojević potvrdio je da će doći do "određenih korekcija po pitanju radnih mjesta", ukazujući da je to uslovljeno novom organizacijom poslovanja.

"Sigurno je da se fabrika neće ugasiti, već će nastaviti s radom najmanje sljedećih 30 godina, kao i da će biti zadržani svi radnici u proizvodnji, što ne mogu reći za administraciju i 'izmišljena' radna mjesta. Radnici ne treba da se boje za posao, već samo neradnici", kaže Prstojević.

Zaposleni u preduzeću "Mira" iz Prijedora, uprkos tome što je firma značajno povećala nivo proizvodnje i prihode u odnosu na lani, nisu osjetili satisfakciju, ukazuju u fabričkom sindikatu. Prema riječima Gordane Tomić, predsjednice Sindikata u toj fabrici keksa i vafla, plata radnika u proizvodnji, ne računajući prekovremeni rad, kreće se oko 400 KM.

U granskom sindikatu ističu da status radnika u toj branši mora da bude poboljšan, navodeći da ne smiju biti u lošijem položaju od budžetskih korisnika i zaposlenih u javnim preduzećima.

"Sindikat zahtijeva od poslodavaca da odmah počnu poštivati sve zakonske obaveze, a od iduće godine ćemo djelovati kako bi se konačno povećale i plate", naglasio je Jovanović.

U Udruženju poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS juče nisu željeli komentarisati stavove i ocjene granskog sindikata, navodeći da trenutno nemaju dovoljno podataka da bi se u to upuštali.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE