• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez posla će biti deset miliona Evropljana

U ovoj i idućoj godini posao će izgubiti deset miliona Evopljana, prognozira Konfederacija evropskog preduzetništva "BiznisJurop"

 Bez posla će biti deset miliona Evropljana Izvor: MONDO

Na redovnom tripartitnom socijalnom samitu u Briselu generalni direktor "BiznisJurop" Filip de Bak je protekle sedmice istakao da zbog toga poslodavci traže značajniju podršku obrazovanju i fleksibilnosti radne snage.

Evropski preduzetnici traže od Evropske Unije (EU) i nacionalnih vlada značajniju podršku stvaranju radnih mjesta i strukturalne promjene tržišta rada.

"Firmama se mora pomoći u stvaranju radnih mogućnosti, moraju se ubrzati strukturalne reforme tržišta rada i socijalnog sistema", naveo je Bak.

Recesija se, prema njegovom mišljenju, bliži kraju, ali su njeni uticaji veoma osjetljivi.

De Bak je upozorio da će se do kraja 2010. smanjiti ukupni obim investicija u EU za 15 procenata u poređenju sa 2008, da će nezaposlenost porasti na 11 odsto, dok će javni dug u uniji dostići u prosjeku 80 procenata bruto domaćeg proizvoda. On je ukazao da su to dramatične brojke.

"Nalazimo se u prelomnom trenutku kada je neophodno postepeno prelaziti od kratkoročnih protivkriznih mjera ka dugoročnoj 'izlaznoj strategiji' održivosti ekonomskog rasta", smatra Zdenjek Liška, generalni direktor Saveza industrije i saobraćaja Češke Republike, koji je član asocijacije "BiznisJurop".

Bez toga, dodao je on, u budućnosti neće biti održive ni javne finansije.

Ovaj Savez traži da se procijene uticaji privredne recesije na sistem obrazovanja i da se usvoji program promjena u načinu podrške daljeg profesionalnog usavršavanja.

Smatraju da je neophodno doraditi osnove obrazovnih programa cjeloživotnog učenja u formu kompletnog Nacionalnog sistema zanimanja i Nacionalnog sistema kvalifikacija.

Poslodavci pozivaju i na usvajanje novog zakona o visokoškolskom obrazovanju i uvođenju državne mature sa obaveznom matematikom, objavili su češki mediji.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE