• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlijeko iz BiH uskoro u EU?

Autor mondo.ba

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu Evropske komisije u narednom periodu uzimaće uzorke mlijeka domaćih prozvođača kako bi utvrdili može li se mlijeko iz BiH izvoziti u EU.

Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje i hranu Evropske komisije stigao je u Bosnu i Hercegovinu,a nakon sastanka s nadležnim tijelima, uzeće uzorke mlijeka iz fabrika, ali i sa farmi, kako bi utvrdili ispunjavaju li uslove za izvoz u Evropsku uniju.

Pozitivni nalaz testiranja značio bi puno za četiri bh. mljekara, koji bilježe milionske gubitke otkako je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, prenosi Aldžazira.

Narednih 11 dana, inspektori komisije Evropske unije obilaziće farme, ali i mljekare u Bosni i Hercegovini, kojima je odobren izvoz u Evropsku uniju. Cilj misije je provjera akcijskog plana za rješavanje preporuka od januara 2014. godine.

"Kancelarija je zajedno sa nadležnim tijelima entiteta u proteklom periodu intenzivno radila na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana te spremna dočekuje inspekciju iz Dublina i očekuje da će Bosna i Hercegovina zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU", navodi Kancelarija za veterinarstvo BiH.

Tri zakona o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi, čije je usvajanje jedan od uslova za izvoz, već su spremni i trebali bi brzo pred zastupnike parlamenta Bosne i Hercegovine.

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović je kazao: "Zakon je u proceduri. Ja sam optimista."

Mljekara Milkos, na primjer, zbog nemogućnosti izvoza u Hrvatsku gubi godišnje dva miliona evra. Zato su se okrenuli drugim tržištima, prema istoku - Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu i tako nadoknadili dio tržišta koji su izgubili u Hrvatskoj.

Iako je mljekara Milkos prošle godine dobila dozvolu za izvoz u zemlje EU, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju izgubila je tržište te zemlje, a samim tim i evropsko.

“Mi smo jedna od 4 četiri mljekare u BiH koje imaju dozvolu za izvoz u EU, a prekid u izvozu trajao je od 1.jula 2013. pa do polovine 2015. godine. To je bio period kada se Hrvatska pridružila Evropskoj uniji i tada su mljekare BiH izgubivši tržište Hrvatske izgubile tržište i EU”, rekao je za MONDO Adin Fakić, direktor Milkos mljekare.

Fakić je naveo da njihova mljekara već par mjeseci ima mogućnost izvoza u zemlje EU, a da je evropska veterinarska inspekcija došla sa ciljem da vidi kako se realizuje šest tačaka iz akcionog plana.

“Najveći dio tih tačaka odnosi se na rad državnih službi i institucija u kontroli mlijeka kao i usvajanje određenih zakona. Danas je objavljeno da su ta tri zakona koja su uslov za izvoz mlijeka iz BiH u EU, a to su zakon o veterinarstvu, poljoprivredi i Zakon o hrani, upućena u proceduru i očekujemo da će biti usvojeni i da će BiH odnosno njene mljekare moći izvoziti mlijeko u EU”, istakao je Fakić.

Bh. mljekari najviše su bili fokusirani na hrvatsko tržište. Hrvatska je zahtijevala da u BiH može izvoziti dvostruko više robe nego što je to bio slučaj u vrijeme dok je Hrvatska bila članica CEFTA, što je Sarajevu bilo neprihvatljivo. Rat u Ukrajini uzrokovao je da Hrvatska zauzme još čvršći stav prema BIH.

Zbog krimske krize Evropska unija uvela je sankcije Rusiji, a Rusija je uzvratila istom mjerom. Posljedica svega su veliki trgovinski viškovi, zbog čega su hrvatski mljekari u velikom problemu - police hrvatskih trgovina, preplavljene su jeftinim mlijekom iz ostalih članica Evropske unije.

Hrvatska je nakon toga ljetos Bosni i Hercegovini uložila još jedan veto na uvoz mlijeka tražeći da bh. izvoznici obavezno zadovolje uslove Evropske unije.

Uzorkovanje bh. izvoznika mlijeka biće gotovo 25. marta, a rezultati bi trebali biti poznati ubrzo nakon toga. Ako budu pozitivni, više ništa neće spriječiti da bh. mlijeko ponovo pronađe svoje mjesto na policama hrvatskih prodavnica.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE