• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za petlju "Mahovljani" 21 milion evra

Za izgradnju saobraćajne petlje na autoputu Banjaluka - Gradiška Vlada RS u subotu odobrila 21 milion evra.

 Za petlju "Mahovljani" 21 milion evra Izvor: MONDO

Vlada RS je donijela je odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj od 21 milion evra po projektu izgradnje petlje ''Mahovljani'' na autoputu od Banjaluke do Gradiške, rekla je Srni šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.

Prema njenim riječima, ukupan iznos sredstava za realizaciju ovog projekta je kredit EBRD-a od 21 milion evra i donacija Evropske komisije od pet miliona evra.

''Cilj projekta je da se pomogne razvijanje putne infrastrukture u RS'', istakla je Sajićeva i precizirala da je 19.790.000 evra kreditnih sredstava namijenjeno za finansiranje izgradnje petlje u Mahovljanima, milion evra za konsultantske usluge i 210.000 evra za jednokratnu proviziju.

Rok otplate kredita je 15 godina, grejs period od tri godine uračunat je u rok otplate, kamatna stopa je promjenljiva i vezana za euribor na šestomjesečnom nivou, uz jedan odsto marže godišnje, dok je provizija jednokratna od jedan odsto na iznos glavnice kredita, dodala je Sajićeva.

Provizija na neiskorišćena sredstva iznosi 0,5 odsto godišnje na odobreni, a nepovučeni iznos sredstava. Otplata glavnice počinje 4. juna 2013. godine a završava se 4. decembra 2024. godine. Plaćanje glavnice i kamate obavlja se polugodišnje, i to 4. juna i 4. decembra. Valuta povlačenja sredstava je evro.

Prema njenim riječima, uslov za efektivnost projekta i donošenje odluke o raspodjeli sredstava su akcize za autoputeve.

Kreditna sredstva, dodala je ona, RS prenosi na kreditnoj osnovi Javnom preduzeću ''Autoputevi RS'', a Ministarstvo finansija zaključiće supsidijarni ugovor o zajmu sa ovim preduzećem kojim će se definisati uslovi za obezbjeđenje i način vraćanja sredstava.

Projekat će realizovati ''Autoputevi RS'' putem jedinice za provođenje ovog projekta koje će biti osnovano u preduzeću. Za realizaciju ove odluke zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo finansija RS i ''Autoputevi RS''.

Posljednji datum raspolaganja sredstvima po projektu je 31. decembar 2012. godine.

Sajićeva je podsjetila da je Vlada 5. novembra donijela je zaključak o prihvatanju inicijative za pregovore sa EBRD po projektu izgradnje petlje ''Mahovljani'', te dodala da današnju odluku Vlada upućuje u Narodnu skupštinu RS na razmatranje i usvajanje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE